A mai napon szentesítette 1848-ban Ferenc Ferdinánd az Áprilisi törvényeket az utolsó rendi országgyűlésen, amellyel kiteljesedhettek Kossuth törekvései és a márciusi forradalom 12 pontba szedett követelései. Az Áprilisi törvényekkel megindult a feudalizmus lebontása (közteherviselés törvénybe iktatása, egyházi tized, úrbéres szolgáltatások megszüntetése), a polgári állam kiépítése (önálló kormány, népképviselet, titkos szavazás, sajtó- és szólásszabadság, tanszabadság, városi önkormányzatiság): létrejöttek a modern liberális állam alapföltételei.

Az Áprilisi törvények apropóján ma szenzációs kiállítás nyílt a kiskunmajsai múzeumban a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum anyagából. Az 1848-49-es szabadságharcban részt vett kiskunmajsai és kiskunhalasi honvédekről készült portréfelvételek kerültek kiállításra, összesen 19, nagy méretűre felnagyított fotó.

A képek érdekessége, s ez is a kiállítás értékét növelő szenzációnak számít Kiskunmajsán, hogy azokat a majsai kötődésű Prohn József készítette Kiskunhalason és Kiskunmajsán a múlt század elején, 50-60 évvel a szabadságharc leverését követően. Plohn József öccse, Béla révén került Kiskunmajsára, aki a városban élt, s itt talált rá a megöregedett egykori szabadságharcosokra, s fotózta le őket. 

A képek érdekessége még a ruházat, mivel a gép elé állók közül többen is az egykori egyenruhájukat, fegyverzetüket, kitüntetésüket viselik.

Sajnos azt nem lehet tudni, melyik képen ki van, illetve melyik kép készült Majsán vagy Halason, s ahogy az intézmény igazgatójától, Tóth Viktortól megtudtuk, a gyűjteményt őrző vásárhelyi múzeum munkatársai sem tudnak a képen szereplő személyekről szinte semmit. Ezért is lenne fontos, hogy minél többen ellátogassanak az Iskola utcába május elsejéig, hátha valaki segítségére tud lenni a szakembereknek a családi hagyományok felidézésével: hiszen 253 nemzetőrt küldött a szabadságharcba Kiskunmajsa.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Egyébként a Polgári Szövetség Majsáért is ma tárgyal a polgármester-jelöltjéről

Next post

Akarsz-e játszani? Költészet napja Sharon Stone-nal