Egészen pontosan Gyergyócsomafalván, és bocs, ha a választási eredményekre várás izgalmában nem nézzük meg hol van pontosan, de a neve alapján valahol Gyergyószentmiklós környékén. Ezt az is valószínűsíti, hogy a vízhálózat felújítási munkálatai során markolóval kitúrt lelethez a Tarisznyás Márton Múzeum régészeit hívták ki, ami ugyebár Kiskunmajsa erdélyi testvérvárosának egyik igen fontos partnerintézménye.

Na szóval. Tehát tegnap kimentek a régészek, és a pénteki lelet megtekintése után ezt mondták a Székelyhonnak: “Amit mostanáig tudni lehet az az, hogy a temetkezés körülbelül 300 éves, vagy annál egy kicsivel több, és koporsós temetkezésről van szó. Megmaradt a koporsó, a csontváz és szövetmaradványok, illetve hajmaradványok is vannak, a koporsónak a fej felőli része volt látható. De bővebben a feltárás után tudunk meg részleteket. A lelet állapota jónak mondható, de ideális körülmények kellenek ahhoz, hogy így megmaradjon. A környéken hasonló esettel nem találkoztunk. Templomhoz nem köthető, a környéken se kápolnáról, se templomról nem tudunk a térképek alapján. Elképzelhető, hogy olyan temetkezésről van szó, amit beástak a saját telkük sarkába az ott lakók, a családtagok. Ez egy szokás volt egészen a 18. század végéig”.

A régészek távozása után folytatták a munkálatokat, ekkor a markológép újabb koporsót túrt ki. Ja, lehet, hogy véletlen, nem azt mondjuk, hogy nem, de pont pénteken mutattak be részleteket Gyergyószentmiklós magyarországi testvérvárosában, Kiskunmajsán, a Vámpírok báljából a Musicalek éjszakáján.

 

 

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Választás előtti pezsgés Majsán

Next post

Vissza a hétköznapokba: vádemelési javaslat ittas vezetők ellen