A helyszíni bírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötvenezer forint. A legtöbb helyszíni bírság tulajdon elleni szabálysértés, köztisztasági szabálysértés, kivilágítatlanul kerékpárral közlekedés, vezetésre jogosító okmányok orvosi érvényességi idejének lejárta miatt keletkezik.

A bírság kiszabásakor az intézkedő rendőr tájékoztatja a szabálysértőt, aki aláírásával elismeri, hogy a bírság megfizetésére 30 nap áll rendelkezésére, vagy a kiszabott összeg megváltható közérdekű munkával. Erre önként kell jelentkeznie a helyi Munkaügyi Hivatalban és 5000 forintonként 6 óra közérdekű munkát kell elvégezni.

Amennyiben egyiket sem teljesítette az ügyfél, akkor a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja át a pénzbírságot, mely 5000 forintonként 1 napi elzárást jelent – tudtuk meg rendőrségi forrásokból.

 Aki nem teljesíti sem a pénzbírságot, sem a közérdekű munkát, sem az elzárást, azt elővezetik, amelynek szintén van költsége: kilométerenként 450 Ft, de legalább 7000 Ft. Egérút még ekkor is lehetséges, ha az elővezetés megkezdésekor vagy annak folyamata alatt a pénzbírságot hiánytalanul megfizetik, és ezt igazolják.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Leköszönő

Next post

Jogerős: börtönbüntetésre ítélték Kolompár Orbánt