A hittel hegyeket lehet megmozgatni, s más, racionálisabb magyarázat nem is nagyon akad arra a sikerre, amit egy civil önszerveződés elért néhány hónap alatt a Szélmalom Közösségi Tér felépítésével.

Évek óta problémát okoz Kiskunmajsán a játszóterek hiánya, egy kivételével szép lassan az összes tönkrement – miközben a szomszédos, jóval kisebb településeken sorra épültek a szebbnél-szebb, játszóeszközökkel felszerelt parkok, közösségi terek. A majsai önkormányzat nem lépett, hol pályázatra várt, hol nem tudni mire, de nem történt soha semmi előrelépés – persze leginkább a pénzhiányra hivatkozva.

Az önkormányzati hozzállást mindenesetre jól érzékelteti  a közösségi tér üzenőfalán (apropó, óriási ötlet, találkozók, közös programok lebeszélésére tökéletesen alkalmas) elhelyezett kis kronológia, amely arról számol be, hogy 2011. februárjában 210 (!) aláírással átadtak egy kérelmet a polgármesternek, hogy a testület támogassa a játszótérépítést. Majd a következő bekezdés a kronológiában:

Sokáig nem történik semmi…

Aztán a civilek elkezdenek küzdeni a kronológia szerint a személyi jövedelemadó egy százalékáért, majd már 2012 (!) tavaszán elkezdik megszervezni a gyereknapot (mint Civilek a Játszóterekért Közösség), amit meg is tartanak június elején.

A gyereknap óriási sikert aratott rendezvényként és támogatásokat szerző kezdeményezésként is, több mint 600 ezer forint gyűlt össze. A közösség, illetve az időközben egyesületté szerveződő tagok elkészítették a terveket, s csak ekkor, gyakorlatilag szerkezetkész formába öntve kezdeményezésüket kérték a képviselők támogatását – akik ekkor már nem mondhattak nemet, s 1,26 millió forintot szavaztak meg a közösségi tér anyagi forrásainak kiegészítésére.

Augusztusban a közösségi tér meseszerű  története aztán csodássá vált: a meghirdetett hétvégeken tucatszám érkeznek az önkéntesek (a kronológia büszkén, csupa nagybetűvel emlékezik meg a segítőkről: ÖNKÉNTESEKKEL!), akik persze nem csupán addig maradtak egy-egy alkalommal, amíg a Catel vágóképet készít róluk, hanem a tűző napon órákig dolgoztak a felajánlott anyagokkal, munkaeszközökkel, munkagépekkel, s nem utolsó sorban munkaerejükkel – az asszonyok meg hordták a hűsítőket, készítették számukra az ebédet…

És a csodából valóság lett. Szeptember elejére elkészült a közösségi tér, miután a civilek kézbe vették a kezdeményezést, alig fél év alatt. A jubileumi, huszadik Majsa Napok nyitó eseményeként került átadásra, ami szép kifejezése annak, hogy a város ünnepe a lakosok ünnepe is egyben, de még szebb volt az a gesztus, amivel a civilek meghívták az átadóünnepségre a város polgármesterét, Faludi Tamást, akinek a nevéhez az önkormányzati támogatás megduplázása fűződik az eredeti 600 ezer forintról.

A pénteki átadóünnepségen Vörös Andrea, a Civilek a Játszóterekért Egyesület elnöke köszöntette a megjelenteket, majd a támogató önkormányzat nevében Faludi Tamás polgármester mondott köszöntőbeszédet. A játszóteret hivatalosan Szikora Tibor, a kezdeményezésben kezdetektől fogva résztvevő körzeti önkormányzati képviselő adta át a gyerekeknek egy lufi kidurrantásával – és a valóságból megint csoda lett. A térre beszaladó gyerekek önfeledten vették birtokukba vigyázó szüleik mosolygó tekintetétől kísérve a játszóelemeket, felemelő pillanatokkal kezdődött a jubileumi programsorozat.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Kecskemét kenyerét Jászszentlászlón sütik

Next post

Kozma Huba és Bábi Attila Kiskunmajsa új díszpolgára