Vásárlási lehetőséggel egybekötött, a halasi csipkét bemutató kiállítás nyílt ma délután a Konecsni György Kulturális Központban Kiskunmajsán. A kiállítás megnyitóján a halasi Csipkeház ügyvezető igazgatója, Szécsiné Rédei Éva beszélt a halasi csipke 113 éves történetéről, az 1902-es indulásról, az 1935-ben bevezetett 3 halas védjegyről, a csipkekészítés jelenéről. A jelent az a 7 csipkevarró jelenti, akik kézimunkával varrják a 60-80 féle öltéstechnikát variáló csipkét a néhány centis, kisebb daraboktól az egészen nagy, terítő, palást nagyságúakig. Ez utóbbiak elkészítése akár több ezer munkaórát is igénybe vehet, könnyen kiszámolható, hogy hónapokig készülnek. Az áruk is tükrözi az időigényességet, a kézi munkát, az egyediséget: általában munkaóra szorozva ezerrel. És így nem vettünk délután halasi csipkét.

A kiállítás érdekességeként – nem mintha a kiállítás már eleve nem lett volna érdekes – az egyik kiskunhalasi csipkevarró is ellátogatott Kiskunmajsára, aki élőben, előre elkészített mintákon keresztül magyarázta el, hogyan kell halasi csipkét varrni. Nem túl bonyolult, először a kontúrt kell kivarrni, majd a kontúrvonalak közti teret “beszőjük”, s erre jöhetnek a különböző minták, motívumok.

Azt már a Wikipédián néztük meg, milyen motívumok a legjellemzőbbek a halasi csipkére:

a virág- és levélmintás szegélycsipkék, gallérok és zsabók (pl. gránátalma, tulipán, békavirág, epervirág,csillagvirág stb.)

az állatalakos szegély- legyezőcsipkék (pl. szarvasos, pávás, párosgalambos, pelikános, pillangós)

a figurális, népviseletbe öltözött parasztalakokat (pl. táncoló pár, -legény, -leány, juhászbojtár)

És tényleg, ezek mindegyike szerepel a majsai kiállításon, aki teheti, mindenképp látogasson el a majsai kulturális központba, és nézze meg. Kedvcsinálónak egy képgaléria a tárlat megnyitásáról (katt a képre):

No Comment

Minden vélemény számít!

8219
Previous post

Az ember öntudatra ébredése az evolúció egyik legnagyobb hibája volt - Kijött a True Detective előzetese

Next post

Kietlen pusztasággá pusztított a vasárnapi zárva tartás