A kiskunmajsai Kovács Anita és két lánya, Dobák Eszter és Dobák Adrienn egy Hollandiából származó babakocsihoz is hozzájutott, amelyet mély kialakítása miatt az eredeti budai tulajdonosuk kizárólag altatókocsinak használt. A múlt héten nyílt kiállításon még több érdekességgel is találkozhatnak az érdeklődők, tovább olvasva viszont azt is megtudhatják, honnan és miért indult a család babakocsi gyűjtő szenvedélye.

Mi kerül egy több évtizedes babakocsin 45 ezer forintba? Mondjuk az, hogy nálunk nem igazán fordul elő, hiszen egykori tulajdonosa még Angliából szerezte be. A koronás ritkaság évtizedek múltán aztán egy kiskunmajsai gyűjtőhöz, Kovács Anitához került, de hogy egészen pontosak legyünk, a családjához, mivel a babakocsi gyűjtemény kialakításában két lánya is részt vesz; olyannyira, hogy tulajdonképpen ők kezdték a gyűjtést néhány évvel ezelőtt.

A Konecsni György Kulturális Központban megnyílt és június végéig látogatható kiállítás előtörténete azért jóval korábbra nyúlik vissza. A legkorábbi időpont, ami felidézhető, a két kislány édesanyjának gyermekkora, hiszen Kovács Anita már akkor arról álmodott, hogy egyszer babakocsikat fog gyűjteni, amiket majd sok-sok embernek megmutathat. Eltelt néhány év, az álmodozó kislány felnőtt és megszületett a nagyobbik lánya, Adrienn. Az első útjuk az újonnan vásárolt babakocsival a Béke térre vezetett, az utca és kocsi valósággal szétrázta szegény kisbabát. Mivel az utcát nem egyszerű zökkenőmentessé tenni, Anita azon kezdett el gondolkodni, milyen babakocsi lenne a legkényelmesebb és legjobb a baba számára.

Hosszas utánajárással sikerült rájönnie, hogy mind közül a bőrszíjas rugózású a legjobb (amit ma már műanyagpántok helyettesítenek), amit viszont nem lehetett kapni. Egy év elteltével sikerült szerezni egy lengyel gyártmányú bőrszíjas babakocsit, épp jókor, mert már érkezett a következő baba.

A babákból gyerekek lettek, a babakocsit eladták. Eltelt néhány év, amikor egy alkalommal a családi fotónézegetéskor rábukkantak a régi babakocsis képekre: a gyerekek nosztalgiázásának az lett a vége, hogy megkeresték, akinek eladták a babakocsit, és visszavásárolták tőle. A következő darabokat már a gyerekek vásárolták a zsebpénzükből, majd elkezdték céltudatosan keresgélni a régi babakocsikat: ismerősöknél, az interneten, s mára már van olyan régiségkereskedő, aki azonnal őket keresi, ha egy régi babakocsira bukkan. Elküldi a fotóját, a család meg eldönti, kell-e a gyűjteménybe.

Fotók: retrobabakocsi.weebly.com

Így indult a retro babakocsik gyűjtése Kovács Anitáéknál, az édesanya és két lánya, Dobák Eszter és Dobák Adrienn magángyűjteménye már közel negyven darabra tehető. A gyűjtemény jórészt a’70-es – ’80-as évek babakocsijait mutatja be, ami azért is szerencsés, mert három generáció is kötődik hozzájuk. A mai 60-as korosztály ezekben a kocsikban tologatta a mai 35-45-ös generációt, a mostani kismamák meg rácsodálkozhatnak, milyen babakocsikban nőttek fel a szüleik, és persze arra is, mennyire más már a mai kínálat. Akkoriban a játék babakocsin kívül alapvetően csak két típus volt, a mély, ameddig a baba csak feküdt, és a sport, ha a baba már ülni tudott.

A gyűjtemény érdekessége, hogy a babakocsikat nem igyekszenek újjá varázsolni, olyannak akarják láttatni, amilyennek látszódniuk kell több év, évtized használat, padláson való porosodás után. Állagmegóvást persze végeznek rajtuk, amiben Anita testvére, Kovács Ottó van segítségükre, de ez inkább csak azt szolgálja, hogy nem romoljon tovább az állapotuk.

A retro feeling megőrzése mellett azok a babakocsik és érdekesek lehetnek, amelyeket inkább csak a filmekből, régi fotókról ismerünk. A húszas évek babakocsijai nagy népszerűségnek örvendenek ma is, ha nem is az anyukák, de a már említett filmesek és fotósok között: ők rendszeresen meg is keresik Kovács Anitáékat, ha szükségük van egy korhű kellékre, így érdemes lesz a kiállításon jó alaposan megnézni a babakocsikat, hátha felismerjük majd valamelyiket később egy filmben.

A kiállításhoz Kovács Anita szeretne köszönetet mondani Czinkócziné Icunak a babáért és a babaruhákért, hasznos tanácsaiért, Rádóczi Mónikának és családjának, akik azt a kocsit ajándékozták nekik, amelyben még Mónikát is tolták, valamint Lajos Ibolyának, aki gyerekként használt babáit és azok kiegészítőit adta a gyűjteménybe.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Németh László-díjjal tüntették ki Máté Sándort

Next post

Jászszentlászló: ahonnan az ürge is visítva menekült