A közönség állva ünnepelte a Musicalek éjszakája alkotói gárdáját tegnap este, a darab rendezője,Tőzsér István Martin alig-alig tudott köszönetet mondani a meghatottságtól a támogatóknak, segítőknek. De nem volt ebben semmi meglepő. Már a legelső dalt, a Macskák egy betétszámát óriási tapsvihar fogadta, s nem kellett sokat várni az első csúcspontra sem: harmadikként és negyedikként került sorra az ifjú jászszentlászlói tehetség, Bödök Benjamin és a majsai festőművész, Pócsik Olga, akik a Valahol Európában című musicalból adtak elő egy-egy szívszorító részletet.

A következő részlet a Vörös Malomból volt, Mima dalában Ottmár Attila, és a néhány évvel ezelőtt még Majsán tanító Soczó Gabriella bemutatta, milyen ellentétes érzelmeket tud bemutatni a musical egyidejűleg: gyűlöllek, szeretlek, gyűlöllek, szeretlek. A műfajban rejlő lehetőségeket végig nagyon szépen kihasználták Martinék, látszott, hogy nem a legnagyobb és legismertebb slágerek bemutatása volt a cél, hanem felvonultatni azt a széles spektrumot, amin keresztül a musical az életről, a halálról, vagy még azon is túl beszél.

A Miss Saigon részlet a Vörös Malom mondén világából a háborúba vitt, s talán itt használták először az intro után a sajátos kreatív technikájukat az előadáson belül, ami nem egy esetben szinte 3D-s hatásúvá tette a színpad háttérképeit. A Szóló szaxofon című dalban még csak brutális erejű képeket használtak, később azonban fantasztikusan reprodukáltak például hóesést, és persze sok egyéb mást: a közönség szinte részese lett az előadásnak. igaz, ahogy azt az első mondatokban már írtuk, ehhez ezért nem kellett sok technikai nógatás, az első perctől vette mindenki a lapot.

Majd jött az újabb csúcspont Tóth Lillával, aki valami hihetetlen jelmezben énekelte a Vörös Malomból Rex áriáját, nem véletlen kapott hatalmas tapsot az előadás végén Lilla, és a jelmeztervező Balog Attila, akinek egyébként alig néhány hete volt kiállítása a Kulturális Központban, bár a legtöbb elismerést kapott Lilla Rex-jelmeze és még egy néhány a bajai Baros Anikó alkotása volt. És ha már csúcspont, az első felvonás innentől kezdve végig az volt. Terbe Dóra a Macskák talán leghíresebb dalát adta elő, s nem ez volt az egyetlen emlékezetes jelenése, hiszen még ezek után is sorra lépett színpadra a legkülönbözőbb karakterekben: egyértelműen ő volt a legsokoldalúbb a darabban. Elismeréseként hallgassuk meg a Memoryt:

És még nem volt vége! Következett Debreczeni Dániel a Let The Sunshine In híres dalával a Hairből, valami egészen különleges hippi-rasta megoldással, majd a fantasztikus Kálmán Anita… na, az aztán hang volt a javából!

Az első felvonás vége egy önálló kis szuperprodukció volt, Mary Poppins szuperfenofrenetikomaxikapitális teljesítményt nyújtott a színpadmesterrel, zsinórmesterrel, de aki azt hitte, ez volt az leglátványosabb jelenete, az tévedett, még ha nem is túlságosan nagyot:

A második felvonás hasonlóképp kezdődött, mint az első: csúcsponttal. Debreczeni Dániel rendkívül bájos felesége, Lincoln Telma adott elő egy részletet az Oroszlánkirályból, de hogy aztán mi történt a nézőtér felől, nem tudjuk: hátra mentünk a színpadhoz, ahol ezek a felvételek készültek:

Talán a Rómeó és Júlia egyik jelenete

Kálmán Anita és Tóth Lilla duettjének záró pillanatai

Visszatérve a nézőtérre következtek az est leglátványosabb pillanatai a Vámpírok báljával, talán ezek a részletek voltak a legjobban megkoreografálva, különösen emlékezetes volt a sírból előtörő halottak jelenete, meg az a dinamizmus, amivel ezt előadták:

Ha a Vámpírok bálja volt a leglátványosabb Lisa Tecoulesco előadása a “legelborultabb”: az elsőre (és többedszerre is) igen introvertáltnak tűnő gimnáziumi lektor whiskey-t  vedelt, asztalra mászott, üvöltött, mint egy anyafarkas, a közönség szó szerint tombolt a végén, egyértelműen a Little Girl volt ezen az estén a legnagyobb siker.

Bár őszintén szólva elég nehéz így bárkit is kiemelni: a tegnap esti premier egy 95 százalékban amatőr társulat, talán a folyamat végére többé-kevésbé baráti társaság közösségi produktuma volt: mindenkinek járt a taps és az ováció.

 

 

 

 

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Már a fénypróbáknál tart a holnapi musical előadás

Next post

Választás előtti pezsgés Majsán