iskolautcaszalag

A műszaki átadás már korábban megtörtént, de ahogy az útépítők levonultak a területről, a lakosság azon nyomban használni kezdte a felújított Iskola utcát. A hivatalos átadó ezért inkább csak szimbolikus volt, amelyet kedden koradélután tartottak a Széchenyi-iskola előtt. Az ünnepségen megjelent többek között Szikora Tibor, önkormányzati képviselő, Csóti Péter, az Arany János Általános Iskola igazgatója, Szabóné Csábrády Anikó, a járási tankerület vezetője, G. Kovács Gábor, a Kiskunmajsai Rendőrőrs parancsnoka, Tóth Viktor, a Konecsni György Kulturális Központ igazgatója és Garai István országgyűlési képviselő. Az utat Faludi Tamás polgármester, Abonyi Henrik alpolgármester, valamint Kapus Krisztián, a választó körzet országgyűlési képviselője adta át.

iskolautca

Az új úttesten megtartott kis ünnepségen Faludi Tamás polgármester köszöntőjét követően az Arany János Általános Iskola diákjai adtak elő egy dalt, majd az Egressy Béni Művészetoktatási Intézmény néptáncosai léptek fel.
Kapus Krisztián országgyűlési képviselő a zenés, táncos produkciók magas színvonalától annyira zavarba jött, hogy először saját bevallása szerint teljesen kétségbe esett, mivel is folytathatná ezt a Csillag születik műsor: énekeljen, táncoljon ő is, vagy inkább elmondja azokat a gondolatokat, amelyekkel az út átadására készült. Végül persze a gondolatai közreadásánál maradt, de előtte még elmondta: Faludi Tamás polgármesterrel rendkívül jól lobbiznak, hiszen már a sokadik pályázaton vannak túl, és ezt a munkát tovább folytatva haladnak előre lépésről-lépésre.

Egy-egy út átadása mindig nagy örömmel tölti el a település elöljáróit, a projekt megvalósítóit, de legfőképp az utca polgárait, a gyerekeket és szüleiket, akik nap mint nap használják az útszakaszt – jelentette ki Kapus Krisztián, majd Márai Sándort idézte: “Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek (ez most nagyon szép, sima lett – tette hozzá). Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó tavaszi erdőbe.
Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van.” (Márai Sándor: Ég és Föld – Az utak)

Nem véletlen választotta ezt az idézetet – fejtette ki az országgyűlési képviselő -, hiszen fontosnak tartják a közös célt, a közös akarat megvalósulását. Az itt élő polgárok, gyermekek, szülők, képviselők, polgármester és országgyűlési képviselő közös, egy célba mutató akarata megnyilvánulásaként sikerült elérni, hogy ez az út felújításra kerüljön.

iskolautcahordo

Kapus Krisztán ünnepi beszéde végén megköszönte az összefogást, ami lehetővé tette a projekt megvalósulását, és mindenkinek nyugodt, örömteli közlekedést kívánt az Iskola utcában.
Az ünnepi gondolatokat követően Kapus Krisztián és Faludi Tamás vágta át a nemzeti színű szalagot, majd egy pogány szertartással űzték el a balszerencsét: a babona szerint, aki elsőként közlekedik az úton, annak balszerencséje lesz, de mivel a hordógurítással a hordó az első, őt éri a baj – csapra verik és megisszák a benne lévő bort. Ha szimbolikusan is, de ez is megtörtént, az útavató ünnepség a meghívott vendégek vendéglátásával ért véget.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Majsáról indult a gyönyörű Marina

Next post

Leköszönő