Jól megtükrözték az idei falunapot és traktorversenyt. Délután kiérkezett tudósítónk jó ideig elbolyongott a Bodoglár melletti területen mire ráébredt, ahol tavaly a traktorverseny volt, ott most a falunap rendezvénysátrai álltak, ahol tavaly a falunap volt, ott most a harckocsi és a fogadó rész állt, és az mellé került a pálya. A felismerést követően már nem okozott problémát a traktorverseny megtalálása, ahol épp a gyorsasági versenyt rendezték: – Nagyon hajtja azt a traktort, biztos nem a sajátja! – zúgott a hangszórókból, amit nagy derültséggel fogadott a pálya szélén álló nézősereg.

A pálya kialakítása rendkívül látványos versenyre adott lehetőséget, persze izgalomban sem volt hiány: a gyorsasági versenyen például alig egy tizedmásodperc döntött, a kis erő kategóriában kevesebb mint két másodperc. Ebben a kategóriában a maximum 105 lóerős traktorok indulhattak, és egy 15 tonnás pótkocsit kellett elhúzniuk. A nagy erő kategóriában a 105 lóerő fölötti traktoroknak már egy 30 tonnás pótkocsival kellett megbirkózniuk. Hogy miért pont 105, és nem a kerek 100 lóerő volt a kategória határa, azt a rendezvényt szervező Bodoglári Traktoros Sportegyesület elnöke, Magyar Zoltán magyarázta el: – Itt a térségben az MTZ traktorok a legjellemzőbbek, így azokhoz igazítottuk a kategóriákat. Semmi értelme nem lett volna 100 lóerőben meghatározni a kis és a nagy erőverseny határát, mert a 105 lóerős MTZ nem bírt volna el a 30 tonnás pótkocsival.

A gyorsasági és az erő kategóriák mellett a verseny királykategóriája az akadály verseny, mivel itt nem a gép teljesítménye a döntő elsősorban, hanem a vezető ügyessége. Ennek a kategóriának alapítottak vándordíjat, amelynek serlegét tavaly Szél Renátó nyerte el. A szervezők legnagyobb sajnálatára egyéb elfoglaltságai miatt a tavalyi győztes nem tudott részt venni a versenyen, de a vándorserleget elhozta édesapja, és Szél János is adta azt át az idei győztesnek, Kalmár Ádámnak.

Nem ez volt az egyetlen megható pillanat. Faddi Nándor kiskunmajsai vállalkozó egri wellness hétvégéket ajánlott fel a kategória győzteseknek. Balogh Csaba a gyorsasági és a kis erő versenyt is megnyerte, a második wellness díj átvételekor elkérte a mikrofont, és felajánlotta a díjat legjobb barátjának, Tarjányi Alexnek és barátnőjének.

De az utolsó helyezetteknek sem volt okuk a búslakodásra (egyébiránt nem búslakodott ott senki), egy citrommal teli serleget, és hogy még jobb kedvre hangolják őket, egy üveg Martinit kaptak ajándékba – egyébiránt szintén Faddi Nándor felajánlásaként, aki a traktorverseny főtámogatója volt, és Faludi Tamás polgármesterrel közösen adta át a díjakat.

A verseny mellett nézegetni is lehetett a traktorokat, a  kiskunhalasi Bicsak Kft. egy kisebb MTZ kiállítást vitt Bodoglárra, de bemutatták az új Hattat traktort is. Hogy ez mitől különleges, szintén Magyar Zoltán magyarázta el: – A nyugat-európai színvonalú és felszereltségű traktor azért különleges, mert a nyugati és a keleti technológiát ötvözi: nyugat-európai, illetve nemzetközi alkatrészekből Törökországban gyártják.

Volt más meglepetés is, egy édesapa és fia spontán csikós- és lovasbemutatót tartott csikósruhában, erre még a szervezők sem számítottak, de nagyon örültek neki. Ahogy annak is, hogy a hódmezővásárhelyi dandár fúvószenekari előadása is nagy sikert aratott, nem különben a toborzóiroda működése: az érdeklődők mellett sokan ki is töltötték a jelentkezési lapokat, és nem egy hölgy is jelentkezett katonának. A program annyira sikeres volt, hogy jövőre is szeretnék őket meghívni, Magyar Zoltán külön köszönetét fejezte ki a Kunsági Hírlapon keresztül a  Honvédelmi Minisztériumnak és Hende Csaba miniszternek, hogy engedélyezték a vásárhelyi dandár részvételét. – Ugyancsak szeretnénk megköszönni a rendezvény megvalósításában segítők közreműködését, az önkormányzatnak és a felajánlóknak a támogatásukat, a traktorosoknak a részvételüket, és mindenkinek köszönjük a munkáját, aki pluszt adott a rendezvényünkhöz.

És ha már itt tartunk, a tudósító a kiskunmajsai orvosi ügyelet és a halasi kórház munkatársainak mond köszönetet, hogy a riadalom után megnyugodva még kiérkezhetett a traktorverseny végére. A kisebb egészségügyi bonyodalom miatt ugyan az eredetileg eltervezett és Magyar Zoltán segítségére alapozott cikk már nem jöhetett létre, de sebaj, majd jövőre. Mert akkor is lesz traktorfesztivál, és egészen biztos, hogy majd akkor is azt mondják majd a szervező bodoglári traktorosok, amit most: a közönség arcát látva úgy gondoljuk, jól érezte magát mindenki.

Eredmények

Gyorsulás kategória

1. Balogh Csaba – Szank – CASE IH – 82.62 mp

2. Gácsi-Kiss Csaba – Csólyospálos – MTZ 820 – 82.72 mp

3. Tarjányi Alex – Szank – NEWHOLLAND TM 150 – 84.53 mp

Akadály kategória férfi

1. Kalmár Ádám – Csólyospálos – 952.3 – 126.95 mp

2. “Kuplung” Juhász Tamás – Csólyospálos – MTZ 850.2 – 146.95 mp

3. Papp István – Csólyospálos – MTZ 892.2 – 151.35 mp

Akadály kategória női

1. Halasné Csendes Anikó – Szank – NEWHOLLAND TM 150 – 123.64 mp

2. Bali Zsuzsanna – Bodoglár – MTZ – 137.74 mp

3. Kovács Nikolett – Csólyospálos – MTZ 820 – 151.25 mp

Kis erő kategória

1. Balogh Csaba – Szank – CASE IH – 64.62 mp

2. Mezőfi Richárd – Kiskunmajsa – MTZ 892.2 – 66.72 mp

3. Gácsi-Kiss Csaba – Csólyospálos – MTZ 820 – 68.52 mp

Nagy erő kategória

1. Nyári Sándor – Csólyospálos – CLASS XERION 3800 – 62.12 mp

2. Bangó Pál – Csólyospálos – JCB – 69.63 mp

3. Halasi László – Szank – NEWHOLLAND 165 – 71.52 mp

A vándorserleget ebben az évben Kalmár Ádám nyerte el.

[alert style=”1″]Csólyospáloson hasonló tarktorverseny kerül megrendezésre augusztus 10-én, mint most Bodogláron. A traktorosokat és vendégeket váró rendezvényen a versenyt a Bodoglári Traktoros Sportegyesület elnöke, Magyar Zoltán fogja vezetni.[/alert]

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Műsorvezetőként debütál a kiskunmajsai meteorológus

Next post

Ebben nőtt Szank Majsa fölé