• Az itteni emberek mintha nem is tudnák, hogy ezen kívül is létezik más. Ennyi erővel a kibaszott Holdon is élhetnének.
  • Sokféle gettó van a világon.

  • Az egész egy nagy gettó, ember. Csak egy óriási latrina a világűrben.

A True Detective az eszméletlen párbeszédek miatt is az utóbbi évtized egyik kult krimi sorozata, meg még ezer más ok miatt is a a nyomozás történetének elmesélése mellett. Mi több, mintha a nyomozás csak apropó lett volna az első évad narratív bravúrjaihoz. Biztos emlékszik mindenki arra a fikciót és valóságot szembe állító jelenetre, amikor egy mocsárban lévő házat rohant le Rust és Marty, de ahogy részletesen elmesélték az akciót, annak semmi köze nem volt ahhoz, amit a narráció alatt látni lehetett.

Az első évad tele volt hasonló pillanatokkal, így a tavaly márciusi befejezést követően szinte azonnal megindultak a találgatások, kik lesznek a következő évad főbb szereplői, és mikor indul a folytatás. Azóta kiderült, hogy Colin Farrell, Vince Vaughn és Rachel McAdams lesznek a főszereplők, és most már az is biztos, hogy június 21-én indul a következő nyomozás.

A rövid előzetes  alapján ismét nagy szerepe lesz a különlegesen erős atmoszférának, aminek az első évadban is nagy jelentősége volt. Akkor Louisiana mocsárvidékén játszódott leginkább a sztori, most Kaliforniában fog, és az előzetes alapján legalább annyira atmoszférikus lesz – legalábbis ez a határvidék feelinget, a spagetti westerneket és Tarantinót egyszerre idéző zene ezt ígéri. Jó lenne, ha így történne. És az is jó lenne, ha a sztori mellett megmaradnának a nagyon erős párbeszédek is, mint ez, az első évadból, Rust és Marty között:

Kérdezhetek valamit? Keresztény vagy, ugye?

Nem.

Akkor minek van egy kereszt a lakásodban?

Ez egy meditációs forma.

Mégpedig?

Átélem a pillanatot a kertben. Annak a gondolatát, hogy hagyom magam keresztre feszíttetni.

De nem vagy keresztény. Akkor miben hiszel?

Abban, hogy az embereknek az ilyesmit nem munka közben kéne megtárgyalniuk. Nézd. Realistának tekintem magam, de filozófiai keretek között, az ilyet úgy hívják pesszimista.

Aha. És az mit jelent?

Azt, hogy nem vagyok partikba való.

Megjegyzem, partikon kívül sem teljesítesz valami jól.

Úgy gondolom, az ember öntudatra ébredése az evolúció egyik legnagyobb hibája volt. Túlságosan is öntudatosak lettünk. A természet olyat teremtett, amit elkülönített magától.
A természet törvényei szerint nincs is létjogosultságunk.

Hú, ez istentelenül elbaszottul hangzik, Rust.

Annak az illúziója alatt sínylődünk, hogy van saját identitásunk, amit az érzékszervi tapasztalataink és az érzéseink alakítanak. Úgy vagyunk programozva, hogy azt higgyük, mindenki lehet valaki, pedig valójában mindenki egy senki.

A helyedben, nem ontanám magamból az ilyen szarokat nyilvánosan. Az itteni emberek nem hisznek ilyesmikben.

Ahogy én sem. Szerintem, a becsülendő dolog a fajunktól az lenne, ha megtagadnánk a programozásunk, nem szaporodnánk, kéz a kézben tartanánk a kihalás felé az utolsó éjfélkor, fivérek és nővérek, elfogadva a kegyetlen sorsunk.

Mivel veszed rá magad, hogy reggelente kikelj az ágyból?

Azt mondom, magam miatt, de az igazi válasz egyérteműen a programozásom, és nem hiszek az öngyilkosságban.

Figyelj, mikor a házamban vagy, azt akarom, hogy lazulj el, bazdmeg. Semmit se említs ebből a szarból, amit most vázoltál fel nekem.

Ez csak természetes, Marty. Nem vagyok mániákus, okés?

 

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Újabb baleset: majdnem házba vitte a postás levelet

Next post

A világhírű halasi csipke Majsán - képgalériával!