Március közepétől a vasárnap a családoké, így zenehallgatásra is több lehetőség lesz Magyarország legszerethetőbb törpepártja kezdeményezésének köszönhetően. De minek várni március közepéig, a vasárnap vasárnap addig is, így nyugodtan elindulhat már most családi relaxációs zenerovatunk, a Bourbon Street.

A Bourbon Street New Orleans történelmi városrészéhez, a French Quarterhez tartozik, ahonnan az amerikai és európai zenei hatásokat sajátos eleggyé olvasztó ragtime és jazz indult, melyek nélkül a zene ma nem olyan lenne, amilyen. Igazán izgalmas utcává is azokban az években, évtizedekben vált, a decens lakónegyed a zenei forradalom évtizedeiben alakult át striciket foglalkoztató, kurvákat futtató, szerencsejátékot űző, éjszakai bárokat üzemeltető dekadens városrésszé, ahol mindennaposak voltak a show-műsorok, a sztriptíz, a burleszk, az utcai zene. S amikor már nagyon eldurvult a helyzet, a helyi politikusok igyekeztek a tobzódó hedonizmust ellenőrzött mederbe terelni: így vált a városrész történelmi emlékké, a turisták számára egy felfedezésre váró ékszerdobozzá, a helyiek számára a kreol Disneylanddé – aminek azért bőven megvan a maga hangulata:

Hasonló szerepet tölt be Bessie Smith a ma (populáris)zeneként ismert hang megnyilvánulás történetében, mint a Bourbon Street, ezért lett családi relaxációs sorozatunk első szereplője. Egy biszexuális, iszákos fekete nő, aki az 1920-as és 30-as évek elején a világ legismertebb énekesnője volt, köszönhetően az eszméletlen példányszámban eladott gramofonlemezeinek, zenei partnere, Louis Armstrong hírnevének, a rádióközvetítéseknek, amelyek Duke Ellingtont a jazz hercegévé tették, a rádiózást elutasító kornettos King Oliver meg fog nélkül, házmesterként halt meg valahol lent a délvidéken.

Még ha nem is Bessie Smith volt kronológiailag a modernnek tekintett zene ősanyja, stílusa, ismertsége, mitikus halála miatt egyértelműen őt tekintik annak.

BESSIE SMITH – A PORTRAIT OF BESSIE SMITH 1925-1933 / CBS SONY 20AP 1477 / Side A by Ttboxcar on Mixcloud

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Na ezért nem vettem a héten lottót

Next post

Rablás Majsán: hátulról támadott a sötétben