Alberta Hunter nem biszexuális volt mint Bessie Smith, hanem szimplán leszbikus, bár ez a mai multikulturális és liberális értékek mentén működő világban már abszolút lényegtelen. Még egy dologban azért különbözött kettejük élete, Alberta Hunter jóval tovább élt, míg Bessie Smith egy autóbalesetben meghalt 1938-ban, sorozatunk mai hőse egészen 1984-ig élt, 89 éves korában hunyt el.

ALBERTA HUNTER by Diego Luis Martínez on Mixcloud

Egyébként mindketten az 1920-as 30-as években voltak karrierjük csúcsán meglehetősen hasonló stílusú blues éneklésükkel, de Alberta Hunter már előtte átélhette azt, milyen amikor művészként kezelik, s nem a fehéreket szórakoztató feketeként. Ehhez Európába kellett jönnie még az első világháború idején, 1917-ben Londonban és Párizsban koncertezett.

Aztán persze a fene se tudja, milyen lehetett a korabeli Chicagóba és New York City-be visszatérve dolgozni, unalmas biztos nem: volt hogy a kocsma gyilkosság miatt nem nyílt ki, ahol énekelt, az is előfordult, hogy lelőtték a színpadon a zongoristát, de közben a korszak legnagyobb zenészeivel (is) játszott együtt. Aztán a 30-as években visszatért Londonba, ahol kabarékban játszott, meg persze zenélt az óceán mindkét partján.

Nagyjából ez így ment 1954-ig, amikor édesanyja halálával szakmát váltott: 59 évesen elvégezte a középiskolát – mivel volt vagy 11-12 éves, amikor ott hagyott csapot-papot és Memphisből felment Chicagóba dolgozni –  és ápolói szakképesítést szerzett. Két évtizeden keresztül dolgozott New York kórházaiban, majd 1977-ben nyugdíjba ment, rá egy évre, 83 évesen ismét színpadra állt New York Greenwich Village negyedében, kapott ismét lemezszerződést, és élete utolsó éveiben bejárta turnéival, fellépéseivel a világot.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Nem ezért vettünk a héten a lottót

Next post

Másoknak is gyanúsak a hülye lottószámok