Az oktatás irányítását jövő évtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) koordinálja, melyhez 198 tankerület kapcsolódik, élükön a tankerületi igazgatókkal. Kinevezésük október végén megtörtént, az Oktatásért Felelős Államtitkárság honlapja azonban csak az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztató meghívóját tette közzé, más konkrétumot egyelőre nem. A Kiskun TV viszont Kapus Krisztián országgyűlési képviselőtől úgy értesült, hogy  a kiskunfélegyházi járás tankerületi igazgatója Mayer Tamásné lett, míg a kiskunmajsai járásé Szabóné Csábrády Anikó.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke Marekné Pintér Aranka az MTI-nek elmondta:  a tankerületi igazgatói posztokra 874-en jelentkeztek, a nagyon sok jól felkészült, tapasztalt szakember közül választották ki végül a tankerületi vezetőket.

 A tankerületi vezetők első feladata az lesz majd, hogy járási tankerületükben felvegyék a települési önkormányzatokkal a kapcsolatot, és előkészítsék a fenntartóváltással kapcsolatos megállapodásokat.

Az új rendszerben a pedagógusok és az oktatást, nevelést segítő munkatársak állami alkalmazottak lesznek, s abban az esetben az intézmény működtetését lehetővé tevő technikai dolgozók is, ha az önkormányzattól a működtetést is átveszi az állam. Amennyiben nem, úgy ezek a dolgozók továbbra is az önkormányzathoz fognak tartozni.

A települések november 15-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megtartják vagy átadják iskoláik működtetését. Kiskunmajsa a legutóbbi testületi ülésein meghozta az ehhez kapcsolódó döntéseit, érintett intézményei (Arany, Dózsa, Egressy, Móra) működtetését az államnak adná. A következő néhány hétben fog eldőlni, hogy a különböző mutatókat figyelembe véve az állam átveszi-e az önkormányzattól a működtetést, vagy működési hozzájárulás megfizetését kéri. Ez utóbbi esetben az önkormányzat még eldöntheti, hogy a hozzájárulás megfizetését vagy a működtetést vállalja.

(Kiskun TV / MTI / KH)

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

40 év: Emlékezés – Találkozás

Next post

Szörnyű baleset Majsa határában