A Jancsó Miklós elismerését kivívó médiások ismét nagyot alkottak…

Rémálmok gyötrik a dózsás tanárokat – derítette ki a 10/c a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium múlt heti diáknapjára készített kisfilmjében. Az aggasztó jelenségre már a Kunsági Hírlap is felhívta a figyelmet a szalagavatót követően, hiszen részletesen beszámolt Farkas Zoltán ünnepi beszédéről, amelyben az igazgató arról is szót ejtett, hogy a bált megelőzően UFÓ-k látogatásáról álmodott, amikor is részletesen megpróbálta elmagyarázni a földönkívülieknek, mi is az a szalagavató.

[sws_image_zoom src=”http://i1277.photobucket.com/albums/y484/vickbeck/ufo1_zps64fc72c3.jpg” image_width=”620″ image_height=”770″ class=”” alt=”” title=”” align=”sws_frame_center” size=”180″ magnification=”12″ border_width=”1″ border_style=”none” border_color=”ffffff” framestyle=”sws_style4″] [/sws_image_zoom]

Itt vette fel a fonalat a Kunsági Hírlap korabeli beszámolóját is felhasználva a 10/c úgy gondolva, a helyzet ennél lényegesen súlyosabb lehet, és Búza Márta doktornő “szakvéleménye” alapján megkezdte a tanári kar mentálhigiénés állapotának feltárását.

Ameddig a 10/c filmen dokumentálta egészségügyi munkásságát, a középiskola többi osztálya nagyban készült produkcióival a diáknapra, aminek eredményeképp néhány rendkívül nívós produkció született, nem egyben vendégszereplők is felbukkantak.

Mint például az iskola volt diákja, most rendszergazdája, Csorba László, aki a Beatles három számát adta elő Debreczeni Dániellel – az iskola új angol tanárával -, az egyébként diákokból és az iskola énekkarából (Tóth Lilla vezetésével) verbuválódott New Band Project zenekarral. Laci egyébként zongorakísérőként is felbukkant később  Feketű Henrietta mellett, akiről egyébként köztudott, mennyire szeret (és tud) énekelni. Azt viszont senki sem tudta eddig, hogy a Super Mario videójátékát ütőhangszerekkel is elő lehet adni, a délután egyik meglepetése az volt, hogy igen: az Abonyi Attila vezette “ütős zenekar” mindezt kreatív színpadi kellékekkel, öltözettel egészítette ki, a japán vonal mellett elképzelhető, hogy a videójátékos is az együttes repertoárján marad.

A 12. évfolyam meglepetéstánca a szalagavatón már bemutatásra került, így hogy legyen ez alkalommal is némi meglepetés, egyből átugrunk beszámolónkban a dózsás színjátszók darabjára.

Az iskolai színjátszásnak régi hagyománya van a Dózsában, először Szőkéné Kuklis Ildikó vitte a színjátszó csoportot, majd Pethő Linda, mostanság Farkasné Gyóni Ildikó állítja színpadra a darabokat és a gyerekeket (sic!). Ez alkalommal egy hat személyes darabot láthatott a zsúfolásig megtelt színházterem, Nóti Károly: Víkend című darabját, amiről az általunk kérdezett diákok is lelkendezve beszéltek, nagyon jól sikerült.

És a lényeg még csak ez után következett, a versenyszekció bemutatói film és színpadi produkció kategóriában: Az utóbbiban az első díjat Horváth József osztálya, a 11/c nyerte el egy hastánc koreográfiával, amelyben a lányok profi tánca volt szembeállítva a fiúk paródia jellegű táncával. A filmes kategória egyik legnagyobb meglepetését a 12.-es kollégista fiúk vicces dokumentumfilmje okozta a köztudottan biológia rajongó Molitor Zoltán főszereplésével, ami a Molitor-faj életvitelét térképezte fel. Ám hiába volt a közönségsiker, a szőrös szívű zsűri nem őket, hanem a tanári kar lelkiállapotát feltáró 10/c-t jutalmazta első hellyel.

Nem véletlen, ugyanis a hivatalosan Pócsik Olga osztályfőnök és TIM, azaz Tőzsér István Martin, de valójában az egész osztály által rendezett film még a tavalyi, Jancsó Miklós tetszését is elnyerő Nem tetszik a rendszerhez képest is előrébb tudott lépni bizonyos pontokon. Ebben nagy szerepe volt Toldi Gergőnek, aki színeffektekkel tette mozifilm-szerűvé a nyersanyagot, de például a film eleji UFÓ becsapódás is az ő műve volt. És persze sorjáztak benne az ötletek, melyik tanárt milyen álmok gyötörhetik: a mostan fiú felsőtestekről álmodom meleg hangulatú jelenete zseniálisan lett összeállítva az ehhez tökéletesen illő boy-poppal, de megkapta szokásos fricskáját a kollégium is a laktanyában felvett “kommandós” rendjével. A legjobb mégis a Házi Adrienn tanárnő nevével eljátszó kis darab lett: Haazi kenyír, haazi kóbaasz, haazi feladat, Haázi Adrienn!

Ti mind betegek vagytok! – reccsentett a film végén a kamerába Agócs Adrienn, de hogy a 10/c-re gondolt, vagy a mentálhigiénés felmérés eredményeképp a kollégáira, az már nem derült ki…

Többek szerint az utóbbi évek legszínvonalasabb produkcióit állították össze a dózsások, amiben óriási szerepet kapott a mára beért média-tagozat megyei szinten, de talán még országosan is kiemelkedően magas színvonalúra fejlesztett eszközparkja, a diákok kreativitása és lelkesedése.  Szép jövő vár a Dózsa média szakmacsoportos tagozatára.

[sws_green_box box_size=”600″]Ilyen volt a diáknap belülről

Ki mit tud a Dózsában

Rengeteg diák idén is már hónapokkal ezelőtt elkezdett készülni az április 4-én megrendezett Ki mit tud-ra. Nemcsak a versenyzők teljesítettek nagyszerűen, hanem a versenyen kívül indulók is. Az utóbb említettek közül személyes kedvencem a New Band Project volt. Az idén először szereplő 9. osztályos tanulók várakozáson felül teljesítettek. Első helyezést nem szereztek, de másodikat illetve harmadikat igen. Az első helyezést film kategóriában a 10. c, színpadi produkció kategóriában a 11. c osztály érte el. Azt hiszem, leszögezhetem, hogy az idei Ki mit tud is sokszínű és szórakoztató volt.

Szemenyei Zita 10. c [/sws_green_box]

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Liget lesz a Lommatzschi utcai dzsumbujból

Next post

Nagy sikert aratott a tavaszi táncház