Március végén jelent meg az Eurostat 2010-es évet feldolgozó statisztikája, amely az Európai Unió 270 régiójának fejlettségi szintjét vizsgálja – számolt be a legfrissebb publikációs eredményekről a Piac&Profit internetes oldalán. Az EU legfejlettebb területei közé 41 régió tartozik a jelentés szerint, amelyből Németországban található nyolc, Hollandiában és Ausztriában öt, Belgiumban négy, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban három, de még Szlovákiában is van olyan régió, amely az elit-csoporthoz tartozik.

Magyarország neve ha a felső-kategóriában nem is, de az alsóban fellelhető: Európa 20 legszegényebb területe közé 4 magyar régió is tartozik, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A Dél-Alföldön – így benne Bács-Kiskun megyében is – az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az európai átlag 40 százaléka, összehasonlításképp: ez az adat az Európában legszegényebb Észak-Nyugat Bulgáriában 26 százalék, de Bécsben 165 százalék, Pozsonyban 176 százalék, és a lista csúcsán szereplő London belvárosában 328 százalék.

A 2010-es adatokhoz képest a 2013-as valóság még elkeserítőbb lehet. A Piac&Profit idézi a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet tavalyi évet felmérő kutatási eredményeit, amelyből az derül ki, hogy 2006 óta minden gazdasági mutató romlik Magyarországon, 2012-ben pedig tovább romlott  a GDP mutatója és csökkent a reálkereset is. A kutatás szerint az utóbbi 12 évben a gazdagok aránya egy százalékkal csökkent, míg a felső középosztály mérete 2 százalékkal nőtt. A középosztály és az alsó középosztály mérete csökkent, előbbi 4, utóbbi 2 százalékkal, míg a szegények mérete 5 százalékkal nőtt, a társadalom 14 százaléka sorolható ide.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Fogyatékosoknak épít nappali otthont a református egyház

Next post

Bővített, javított kiadás – Elkészült Szank helytörténeti monográfiája