Az ‘56-os Múzeum és a vele szemben található kápolna, mint jellegükben értékes épületek helyi védelem alá helyezését kérte az ingatlanok tulajdonosa, Sipos Ferdinánd. A múzeum épülete a múlt század első felében, a Klebelsberg-programon belül  épült tanyai iskola, míg az ‘56-os emlékkápolna Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön végső nyughelye, de a Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima díjas építész, Csete György által tervezett épület önmagában is értékes történeti emlék, emlékhely.

A kiskunmajsai önkormányzat a két ingatlant HV2 kategóriába sorolta, a továbbiakban mint jellegükben értékes épületek állnak helyi oltalom alatt. A helyi védelem célja az ingatlanok esetében az, hogy az építészeti jellegzetességek az utókornak megmaradjanak.

Kiskunmajsán nyolc kategóriában védik a helyi építészeti örökséget: (1) oltalom állnak az eredetiben megtartandó védett épületek – a Csontos Károly utcában található zsidó temető -, (2) a jellegükben értékes épületek, mint a most oltalom alá helyezett volt tanyai iskola épülete és az ‘56-os emlékkápolna, valamint a kisvasút állomása a Szanki úton, a gyógyszertár épülete a központban, a felső temető kápolnája, a Polgármesteri Hivatal. A helyi építészeti örökség oltalmazó kategóriája (3) a napsugaras és deszkaoromzatok, (4) a nádtetők, (5) a részleteiben értékes épületek, (6) a jellemző tanyák. A sétáló utca mellett található öntöttvas kút található a következő kategóriában, amely (7) a pumpás, öntöttvas kutakra vonatkozik, az utolsó kategória (8) a keresztek.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

A nagy ablakot és a kis ajtót kis ablakra és nagy ajtóra cserélik

Next post

Szíven lőtte a kutyát a majsai öregúr: zavarta az ugatás