Az ünnepi istentiszteletre szeptember utolsó szombatján került sor a szanki református templomban, amely a jeles alkalomra zsúfolásig megtelt.

Kósa István beiktatása egybeesett a szanki református gyülekezett 150. évfordulájával, így az istentisztelet kettős ünneppé vált. Az ünnepi alkalmon  többek között megjelent Kapus Krisztián és Lukács László országgyűlési képviselő, Patkós Zsolt, Szank polgármestere és a szanki képviselő-testület tagjai, Kiss Melinda, Jászszentlászló jelenlegi, Papp József Jászszentlászló előző polgármestere, s természetesen a szanki gyülekezet tagjai, köztük annak a 67 gyereknek a képviselői, akiket Kósa Lajos keresztelt meg.

A beiktatási ceremónián Hegedűs Béla esperes megemlítette: Még nem volt olyan református lelkész az egyház történetében, akit húsz év szolgálat után iktattak volna be. A gyülekezet és lelkésze alaposan megfontolták döntésüket.

Hegedűs Béla esperes Szank, Kiskunmajsa, Móricgát, Jászszentlászló lelkipásztoraként iktatta be Kósa Istvánt, a szanki gyülekezet lelkészét, akinek átadta a templom kulcsát és pecsétjét, és a jelenlévő lelkipásztorok aláírásával ellátott Biblia egy példányát – a tizennyolc lelkipásztor ezt követően egyesével mondott áldást.


A ceremónia a Bács-Kiskunsági Egyházmegye nyilvános gyülekezeti közgyűlésével folytatódott, első felszólalóként Nagy István, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora emlékezett meg egykori tanítványáról, akit kisgyermek kora óta ismer: – Kegyetlen eleven gyerek volt – emlékezett vissza nagy derültség közepette a frissen beiktatott nagytiszteletű úr gyermekkorára, de arról is beszélt,  milyen hatalmas munkát végzett az elmúlt 20 év során.

Közé tartozik például a szanki templom felújítása, a majsai református templom építése, de ami még fontosabb, hogy példásan összefogta a szórvány gyülekezetet – akiknek tagjai egy új palásttal ajándékozták meg Kósa Istvánt.

Patkós Zsolt, Szank polgármestere zárta a méltatásokat:  A szemmel látható dolgokon túl Kósa István a közösség lelkében is építkezett – mondta, majd egy 1907-ben gyártott zsebórával köszöntötte.

– Hosszú volt, míg a sok jót meghallgatták az egybegyűltek, de örülni kell, mert, ha a rosszat hallgatták volna,  talán vacsoraidőn túl is itt ülhetnénk – köszönte meg Kósa István mindenkinek a szeretet és a segítséget, amit eddigi tevékenysége során kapott.

A ceremónia szeretetebéddel zárult, miután Endrődi Judit református lelkész az első szanki lelkész írásaiból olvasott fel. A helyi iskola sportcsarnokában többek között zúzapörkölttel várták a vendégeket, amit, mint az ünnepségen elhangzott, Kósa István szerettetett meg a szanki közösséggel.

(Szank Infó / BAON / Kunsági Hírlap)

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Védett lett a vasútállomás

Next post

Családon belüli bántalmazás Kiskunmajsán: tanult embereknél is előfordul