Tollal és pengetővel, régi és új polgármesterrel, fényképes múltidézéssel mutatta be alig több mint 140 éves históriáját Jászszentlászló népes küldöttsége a majsai Szent István Otthonban. A Szomszédoló sorozat vendégei az egyik házigazda Kozma Huba jóvoltából eleveníthették fel a Duna-Tisza-közi puszták újranépesítésének történetét, az önmegváltás eufóriáját, a pásztor és  betyár ősök históriáit, a tanyavilág és a faluközpont kialakulását.

Az est hangulatfelelőse Nagyistók János így írt erről könyvében: “A falu kialakulásának a köznép, a parasztság a legnagyobb örökhagyója. Értsük meg a sokszor lenézett, máskor megalázott vagy fegyverekkel legyőzött emberek világcsodát hajtottak végre. Az elvadult tájnak legyőzték romboló erőit.”

Végérvényesen tisztázódott egy korabeli “berbécs eltulajdonítás” sérelme is, amit többedíziglen megadtak már a jászszentlászlóiak, habár még most is állítják, nem volt oka az adósságtörlesztésnek Majsa irányába. (Okulásképp legfeljebb megtanulhattak egy mondást: “Akit Majsán nem vernek át, az a jég hátán is megél!”)

Papp József tanácselnök-polgármester idézte az összefogósabb időket, amikor még a szolgálati lakásokat és a gázvezetéket is kalákában, kétkezi munkájával építette a közösség és ez az összefogás volt mindig, ami a jászszentlászlóiakat átsegítette a nehezebb időkben. “Kénytelenek és képesek voltunk olyan dolgokat megtenni, amiket ma már el sem hinnének” – idézte a daliás időket a “PappJóska”, ahogyan mindenki ismeri a volt faluvezetőt, aki szerint ha valaki nem szolgálatnak tekinti és nem alázattál végzi az ilyen munkát, az nem halad előre.

Legendás elődje nyomdokain haladna a község új polgármestere Nagy András is, akit soha nem látott támogatottsággal választottak meg nemrégiben. Az új községvezető szerint sem az ellentéteket kell keresni, hanem azokat a megoldásokat, amik előbbre viszik az ott élők életét. Mint elmesélte: egy 60-80 fős baráti társaság segítette a kampányban, amit egy olyan programra építettek, ami találkozott a helybéliek elképzeléseivel. Reményei szerint idővel sikerül újra egységet teremteni a faluban, s így sikerül megvalósítani terveiket is.

A Szomszédoló legutóbbi vendégei bemutatkozásukkal magasra tették a mércét a jó hangulatú esten, amit citeraszóval és közös dalolással is megtoldottak.

Folytatás júniusban, addig is felkészül: Csólyospálos!

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

A zötyögős Béke tér indította el a babakocsi gyűjtést

Next post

Nagyot táncoltunk, ha kicsikék vagyunk is!