A kiskunmajsai természetbarátok klubja 1977. február 28-án alakult Vedres Ferencné Erzsike néni vezetésével. Alig telt egy szempillantás, és 2012. május 19-én már a város legrégebben működő civil szervezeteként ünnepelte fennállásának 35 éves jubileumát a Kiskunmajsai Természetbarát Klub a Konecsni György Kulturális Központban egy kedves, versekkel, dalokkal, előadásokkal tarkított összejövetelen.

 Az eltelt 35 évben a klubnak sok száz tagja és jó pár vezetője volt, de a cél sosem változott: minél több emberrel megszerettetni a természetjárást, a természetvédelmet, minél jobban megismerni a helyi és hazánk kulturális, történelmi, néprajzi értékeit. A célokhoz hűen, számtalan előadással bővítették az emberek ismeretét, számtalan kiránduláson vehettek részt a klubtagok az évtizedek alatt – amelyhez persze rengeteg munka is társult.

A szép napsütéses, igazi kirándulóidőben megrendezett ünnepség kulturális műsorral kezdődött. Az Arany János Általános Iskola tanulói (Szűcs Tibor, Rabi Eszter, Vörös Dóra, Kovács Norbert, Bigyi Dénes, Patyi Petra) verssel, mesével, népdalokkal készültek, majd a régi alapító tagoknak, túravezetőknek, a klub támogatóinak, tagjainak adtak át egy emléklapot – talán újabb 35 év múlva előkerül belőle egy-egy darab igazolva, hogy egy ilyen népes, mindenkit befogadó és mindenkihez szeretettel álló klub is létezett.

A szünet után a klub énekkara következett, akik egy népdalcsokrot adtak elő, majd Győri-Nagy Sándor kulturökológus őket hallva félretette az előadására készített jegyzeteit, és a népdalokban gyökerező élet(erő)ről beszélt, amelyen keresztül a hagyományok átörökíthetők, megtarthatók – elkerülve azt a nemzethalált, amelyet Johann Gottfried Herder, német filozófus jósolt a 18. század végén a magyarságnak (s aminek hatására óriási iramú fejlődésnek indult a nemzeti kultúra).

 Győri-Nagy Sándort követően Szikora Gyula, a Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója folytatta a megkezdett gondolatot: az ismeretek átadása, amely a Természetbarát Klub sajátja, azért rendkívül fontos, mert ha ezek elvesznek, gyökértelenek leszünk. De beszélt még a turisztika, az idegenforgalom jelentőségéről is, ami szervesen kapcsolódott a klub működéséhez, no meg úgy is, hogy a klub életében is sokat jelentett a kiskunmajsai strand támogatása.

Figura László a fafaragás néhány fortélyába vezette be a hallgatóságot, Á.Fúrús András, tiszteletbeli elnök örömét fejezte ki, hogy a klub méltón ünnepli az évfordulót.

Az újabb szünetben a vendégek, és a sorokban helyet foglaló tagok, köztük nem egy alapító, megtekinették a kiállított fényképes tablókat az elmúlt évtizedekről. Végül egy filmvetítés következett az elmúlt öt év rendezvényeiről, kirándulásairól, ami azért is különleges volt, mert sokan most látákk magukat először filmen.

A rendezvényt zártkörű vacsora zárta a Vasút Vendéglőben, amelyen többen is részt vettek a mozgáskorlátozottak klubjából. A vacsora utáni beszélgetést egy váratlanul előkerülő tangóharmonika és vidám énekszó tette feledhetetlenné, majd következett a másnap: megkezdődött a visszaszámlálás a 40 éves évforduló megünnepléséhez.

(A klub vezetősége / Kunsági Hírlap)

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Pályázat nélkül toltak háromszázezret a fúvószenekar alá

Next post

Meggybe ment a megye begye