A tegnapi könyvbemutatón, ahol Kozma Huba Borivóknak való című legújabb kötetéről volt egy rendkívül izgalmas beszélgetés a múzeumban, Fülöp László, a hegyközség elnöke arra kérte a jelen lévő Ábrahám-Fúrús András polgármestert, magasabb politikai szinten keressenek a vihar okozta pusztítás enyhítésére a térség polgármestereivel összefogva.

A felvetés teljesen jogos volt, mert a gazdák egymásnak mutogatták telefonon a jég által szétvert szőlőket, ültetvényeket, hatalmas károkról számoltak be, amelyeket még csak most összesítenek – de ahogy mesélték,  a polgármester családjának a kertészete is erős károkat szenvedett, az üvegházak, a fóliák súlyosan megsérültek. Olyan gazdáról is hallottunk, s biztos többen is vannak, akinek a teljes vetését elverte a jég, kénytelen volt mindent betárcsázni…

A károk még nincsenek összesítve, de hatalmas lehet. Fülöp László felvetése nyitott fülekre talált, a kiskunmajsai polgármester jelezte, mindenképp lépni fognak az ügyben. Másnapra, azaz mára, ez meg is történt, mivel Ábrahám-Fúrús András és a környező települések Belügyminisztériumhoz fordulnak, hogy Kiskunmajsa térségét katasztrófa sújtotta övezetnek minősítsék. Ekkor nyílhat meg ugyanis az a Vis Major alap, amelyből az a helyreállítási munkálatok finanszírozását támogatni tudja a központi költségvetés.

Éppen ezért még fontosabb a mezőgazdasági károk felmérése, amiben a falugazdász tud segíteni. 

Akinek van biztosítása a biztosítót keresse, illetve akit lakhatásával, vagy megélhetésével kapcsolatban ért kár, de azt önállóan nem tudja elhárítani, azok hétfő (május 11) délig jelentkezhetnek Udvardy Sándorné önkormányzati ügyintézőnél a hivatalban, vagy telefonon a 481-144/103 melléken.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Letarolták a kidőlő fák a majális helyszínét

Next post

Bodoglár központja is letarolva