Ha az volt a projekt célja, hogy a gimnazista korosztály egészségtudatosabban éljen, akkor a célkitűzést fogalmunk sincs, hogy sikerült-e elérni, mindenesetre a piac placc belső oldala szép színes lett. Alapvetően a projekthez szervesen illeszkedő falfestmények születtek, s csak azért nem írjuk azt, hogy a piac hangulatához, mert a sok zöldség és gyümölcs így a falon jóval izgalmasabb, mint a szatyorban. A répa ott répa, a falon viszont egy kicsit több (vagy kevesebb): ha Elvis Presley és Marilyn Monroe répát esznek és brokkolit, akár még ma is élhetnének (és a világ pont egy Elvis Presley és egy Marilyn Monroe egységnyivel lenne kevesebb).

A festményt a Végzősök készítették, akik a versenyen másodikok lettek

És akkor jöjjön az igazi Elvis, aki nem répán élt:

Meg a szintén nem brokkoli fogyasztó Monroe:

Oké. A másik nem tipikusan piaci hangulatú kép egyértelműen az Andy Warholt megidéző falfestmény volt, a poén az, hogy ilyen van Elvis Presleyben és Marilyn Monroeban (és a szintén egészségtelen életmódot jelképező Coca Colában) is, de azért itt a dózsás diákok bocisát mutatjuk meg:

Egy kicsit elkalandoztunk, de alapvetően azért kezdtünk el írni a falfestményekről, mert ma délelőtt osztották ki a Dózsa György Gimnázium lájkgyűjtő versenyének díjait: a gimnázium diákjai, diákcsoportjai által készített falfestményeket a Facebookon lehetett lájkolni, az így legtöbb tetszésnyilvánítást kapott kép lett az első. Ez esetben a Disney-csoporté, íme:

A győztes kép Németh Péter projektgazda mögött látható a kutyával és lóval. Németh Péter előzőleg egyébként elmondta, hogy a Fessünk zöldséget a falra kezdeményezés az egészségügyi projekt részeként valósulhatott meg az erre szánt 2 millió forintos keretből, s vélhetően a középiskolás korosztály mellett lesz módjuk az általános iskolások megszólítására is

És maga a Disney-csoport a díjátadón:

A díjat Pócsik Olga adta át, aki a projekt mentor-tanáraként értékelte a kezdeményezés során született műveket,

az egészséges táplálkozás, életmód élettani hatásait pedig a kiskunmajsai Egészségfejlesztési Iroda vezetője, Fülöpné Kiss Katalin magyarázta el a projekttel összefüggésben a diákoknak.

A délelőtti díjátadónak volt még egy aspektusa, amiről Farkas Zoltán igazgató beszélt diákjainak, az alkotás és a szabadság kapcsolata:

A díjátadó tulajdonképpen ezzel a gondolatmenettel indult, de beszámolónkat mi ezzel zárjuk. Meg azzal, hogy sokkal jobb egy ilyen látványos, maradandó projekt, mint amiknek csak a jelenléti íveken marad nyoma. Még sok ilyet, ha lehet…

 

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Mi lesz így a szakadár PSZM-esekkel?

Next post

Idén is Szankon lesznek a legszebb lányok