Megkezdődött a sportpálya mögötti terület szépítése. A csúf, mélyen fekvő, mocsaras részt a Furafol Hungary Kft. hozta rendbe, az Á. Fúrús András vezette cég működteti egyébként magát a sportpályát is. A Kft. vállalta a terület rekultivációját, az elöregedett fákat kiszedték, az áttekinthetetlenül gazos területet megtisztították, aminek köszönhetően már jóval rendezettebb képet mutat a sportpálya mögötti városrész, mint pár évvel ezelőtt.

A területrendezést követően már a feltöltést és az új fasor telepítését készítik elő: a Lommatzschi utcán végighúzódó fasor mögé egy újabb lesz telepítve, magyar kőrissor. Az ültetőgödrök már várják a telepítendő fákat, közben a Városgazdálkodási Intézmény az öntözőrendszert készíti elő, munkatársai jelenleg az utcai fasor csöpögtető rendszerének árkát ássák ki, de mint az intézmény munkatársai elmondták, a belső fasor is hasonló rendszer szerint fogja majd kapni a vizet. – És tulajdonképpen a területen minden fa – egészíti munkatársait az intézmény igazgatója, Lantos György, s közben mutatja, merre szeretné Á. Fúrús András a ligetcsoportokat kialakítani.

liget

– Azért gondoltunk arra, hogy az öntözést ilyen rendszerrel oldjuk meg, mert nem biztos, hogy mindig ilyen csapadékos lesz az időjárás, és az ültetést követő néhány év amúgy is kritikus a fák életében, nem akartunk kockáztatni. A terület túlságosan nagy ahhoz, hogy slaggal locsoljunk, így a csepegtető rendszer kiépítése mellett döntöttünk. Ezt már a cégvezető Á. Fúrús András magyarázza, aki megkeresésünkre azt is elmondja, hogy a végső cél egy ligetes sétáló- és pihenőhely kialakítása, amely szervesen kapcsolódik a sportpálya már meglévő funkcióihoz: – Szeretnénk egy műfüves pályát is kialakítani, amelyen focizni, játszani lehet majd, de a terület Kálvária utcai sarkában egy játszóteret is szeretnénk kialakítani, ennek látványterveit Vörös Tibor építész már elkészítette. A ligetcsoportok különlegességét az adja majd, hogy különböző fajtájú fákból lesznek összeállítva, alapvetően olyanokból, amelyeknek megfelel ez a mélyen fekvő, vizes környezet. Így lesz például facsoport nyírfából, kínai nyárból, csörgőfából, juharból, fűzből, vérszilvából.

Amióta az önkormányzat átadta a sportpálya üzemeltetését a Furafol Hungary Kft-nek, a terület látványos fejlődésnek indult, lassan egész kis sportcentrum fog kialakulni a város szélén. A területrendezéssel a Kft. tovább lép, és egy olyan relaxációs negyed lesz a folyamat végállomása, amely akár zöld városközpontként is funkcionálhat a későbbiekben.

[sws_red_box box_size=”640″] Március 22. Kunsági Hírlap [/sws_red_box]

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Óriási sikert aratott a titokzatos kert

Next post

Diákcsíny: tanáraik mentális állapotáról készítettek filmet