Kiskunmajsa Város Polgárőrségének négy tagja egészen Győrig elutazott, hogy segíthessen. A védekezési területet kellett biztosítaniuk, de közben megtapasztalták, milyen a fenyegető árvíz szomszédságában élni.

Azt, hogy mekkora tragédia az árvíz, csak akkor lehet érzékelni, amikor látjuk az ott élők félelmét, hogy a víz elviszi életük munkáját. A Kiskunmajsai polgárőrök ezt megtapasztalták, amikor Dunaszentpálon segítve a helyben élőkkel beszélgettek: – Igazából ezt innen, Kiskunmajsáról nem is nagyon lehet megérteni, ahhoz tényleg ott kell lenni a helyiekkel a gáton, a víztől néhány méterre fekvő faluban, hogy az ember lássa az arcukon, hallja a hangjukon a belülről jövő félelmeket. Rabi István kiskunmajsai polgárőr mesélte ezt lapunknak, miután három polgárőrtársával visszatért Dunaszentpálról.

Mint általában mindenki, a kiskunmajsai csapat is legszívesebben a gátépítésben segédkezett volna, de a védekezésnél nem volt igazából választási lehetőségük: a megjelent önkénteseknek azt kellett csinálniuk, amilyen feladatra beosztották őket.

A beosztásra még délután került sor Győrben, ahová a kiskunmajsai rendőrőrsről érkeztek, G. Kovács Gábor őrsparancsnok indította útnak a majsai különítményt. Győrben  több százan jelentkeztek árvíz védelemre, csak a polgárőrök 240-en voltak, és még ott volt a honvédség, a katasztrófavédelem is. Kövér Gábor, a  kihelyezett mobil irányítási központ vezetője osztotta szét az embereket: – Amikor meglátták, hogy láthatósági mellényben vagyunk, van zseblámpánk és minden olyan felszerelésünk, ami az éjjeli szolgálatra alkalmas, nagyon megörültek, mert le tudták váltani a forgalomirányítást végző és közbiztonságra ügyelő kollégákat – mondta Rabi István, aki arról is beszámolt, mi volt a konkrét feladatuk. – Miután beosztották az embereket, mindenki elindult a szolgálati helyére, mi rendőri kísérettel Dunaszentpálra.

Június 8-án, szombat este érkeztek a településre. A gát már kész volt, jó 20 centivel a Duna fölé magasodott. – Végig gátőrök figyelték az átfolyásokat, a buzgárokat, éjjel mintegy 10 méterenként voltak fáklyás őrök, egyszerre volt gyönyörű és félelmetes látvány – mesélte Rabi István. – Egy útkereszteződésben váltottuk le a kollégákat, arra kellet ügyelnünk, hogy csak a gátépítéshez és védekezéshez szükséges járműveket engedjük be a településre.

A kiskunmajsai polgárőrök a hétvégén összesen 48 óra szolgálati órával segítették az árvízi védekezést, s közben megtapasztalhatták a szervezettséget is: – Ha valahol a gáton probléma volt, azonnal oda tudtak csoportosítani 50 embert – mesélte Rabi István -, és teljesen mindegy volt, hogy civil, honvéd vagy katasztrófavédelmis, ment mindenki, akit hívtak. Nem volt semmi különbség kint a civil vagy a hivatásos állomány között, tette mindenki a dolgát a legjobb tudása szerint.

Majsai polgárőrök az árvízvédelemben

Rabi István: Kiskunmajsa Város Polgárőrsége, Csólyospálos, D-Paprika Kft.

Kuklis István: Kiskunmajsa Város Polgárőrsége, Kiskunmajsa, Rotary-Fúrás Zrt.

ifj Köszeghy Károly: Kiskunmajsa Város Polgárőrsége, Kiskunmajsa

Harnóczi László: Kiskunmajsa Város Polgárőrsége, Kiskunmajsa, Alukonstrukt Kft.

Budán nem kellett már az önkéntes segítség

Mások is próbáltak az árvízi védekezésben segíteni, ők azonban nem jártak olyan sikerrel, mint a polgárőrök. Szombat reggel a majsai utánpótlás asztaliteniszezők versenyére ment fel 4 gyerek és három felnőtt, egyikük a gyerekekkel maradt volna a versenyen, Busi Lajos és Vas Csaba viszont úgy készültek, hogy segíteni fognak a védekezésben. Sajnos nem jártak sikerrel, a szakemberek akkor már nem engedték őket a gáthoz.

Az önkéntes segítségre Budapest környékén lett volna lehetőség, de az a helyszín, amit javasoltak nekik túlságosan messze volt: vonattal, busszal, végül csapatszállító járművel tudtak volna csak eljutni, amit már nem tudtak vállalni. Vissza is kellett érni a gyerekekhez, munkahelyre, de legalább a jó szándék, a segíteni akarás megvolt.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Csík Tóni bácsi a városra hagyná gyűjteményét

Next post

Megvette az önkormányzat a Majsa Gyöngye kiülőjét