Szombat este került sor immár a tizenhetedik Mayossa gálára a Konecsni György Kulturális Központban. A színházterem természetesen ismét megtelt az előadásra, amely az utóbbi évek hagyományát vitte tovább: az autentikus táncok előadása egy kis történetre lett felfűzve.

A szerelem szívfájdalom  címmel bemutatott darabot a Mayossa művészeti vezetője, Váradi Dániel, és a szintén Mayossában táncoló Lódri Katalin rendezte. A rendezők a különböző tájegységek táncaira épülő műsort jó érzékkel színesítették változatos produkcióvá: a közös tánc mellett volt szóló, párostánc, de az is előfordult, hogy csak a Zűrös zenekar játszott magában, vagy Kató Gábor énekest kísérte.

Mint minden alkalommal, ezúttal is több táncegyüttes vendégszerepelt a gálán, a Mayossa Táncegyüttes mellett fellépett a Kis-Mayossa, Adáról a Vadvirág Táncegyüttes, a gála nyitása meg különösen nagy ötlet volt: a Fészek Színjátszó Egyesület közkedvelt és közszeretetnek örvendő asszonyainak falusi pletykálkodása indította a történetet.

A történet röviden arról szólt, hogy a faluban élő szegény mezítlábas jobbágy beleszeret egy gyönyörű leányba, akire a gazdag legény is ráhajt. Az első rész csúcspontja a két szerelmes vitája, táncpárbaja volt: már kiállásukban is megjelenítették a köztük lévő társadalmi különbséget. Kerti Norbert magas, délceg alakja és katonás határozottsággal előadott tánclépései pontosan érzékeltették, hogy a kissé rátarti ifjú a falu közösségében hol is áll. Szöges ellentettje volt Terbe Zoltán szerelmes jobbágya, akinek ruházata, meztélábassága arról tanúskodott, hogy a szép leány bizony csak akkor választaná őt, ha ez a történet mese lenne.

De mivel nem az volt, a Tóth Laura játszotta leány nem is őt választotta, hanem a gazdag és szép kiállású ifjút – aki ráadásul remekül táncolt. Ellentétben a jobbággyal, aki még táncolni sem tudott, viszont ezt a nem tudást zseniálisan játszotta el Terbe Zoltán: mozdulatait meglágyította, testtartását meggörbítette, a lépéseket elvétette,  esett-kelt a színpadon.

A legszebb ebben, hogy a darab második felében azért az is kiderült, hogy milyen remek táncos Terbe Zoltán. A történet ugyanis úgy folytatódott, hogy Szent Miklós püspök hozott neki Mikulás ajándékot, szép mellényt, ruhát, ami után egyre jobban táncolt: a gazdag legényt kiütötte a nyeregből, és ő nyerte el végül a szép leány szívét.


A Mayossa tizenhetedik gálája egy szépen átgondolt, jól felépített előadás volt, ahol a műfaj gazdagságát maradéktalanul sikerült bemutatni.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Vitorlással közeledik a Timacco a majsai beruházás felé

Next post

Szerbia felé nyit az idegenforgalom