MTI – A kéknyelv betegség terjedésének megelőzése érdekében az országos főállatorvos kötelező vakcinázást rendel el – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a kötelező védekezés állami költségre történik és a jövőben esetlegesen kitörő járvány körüli 20 kilométeres körzetben kell majd végrehajtani. A kitörések körüli, mintegy 150 kilométer sugarú körben az állattartók állami támogatás mellett önkéntesen vakcinázhatják állataikat. Azokon a területeken azonban, amelyek nem állnak a kéknyelv betegség miatt korlátozás alatt, az állatok vakcinázása tilos – írták.

A tárca közleménye emlékeztet: tavaly október 14-én a Nemzeti-élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága Csongrád megye déli részén, két helyszínen, a kéknyelv-betegség (BTV-4 szerotípus) kitörését erősítette meg.
Tavaly december elejéig összesen 77 állattartó telepen mutatták ki a betegség jelenlétét. Azóta úgynevezett vektormentes periódus van, vagyis a vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívak, így a járvány jelenleg nem terjed.

A vírust terjesztő törpeszúnyogok állományainak csapdázásos vizsgálata, illetve az állatállományok fertőzöttségének felmérésére irányuló monitoring program folyamatosan zajlik – olvasható a közleményben.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Az ünnepi beszéd Kiskunmajsán

Next post

Ínyencségek a Magyarok vásárában