Falunappal kezdődött, fesztivállal ért véget a június. A térség nyári, szabadég alatt megtartott programjai közül a bodoglári falunap és traktorosverseny volt az első. Nem most volt, június első napjaiban, és tulajdonképpen nem is hozakodnánk elő vele, ha nem kínálná magát az összehasonlítás a most hétvégén rendezett szanki fesztivállal.

Olyan nagyon azért nem fogjuk összevetni a két rendezvényt, annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy bizonyos értelemben a két legkarakteresebb rendezvényről van szó, melyek egy-egy középpontba állított kulcsmotívummal próbálják magukat megkülönböztetni a falunapok sokaságától. Bodogláron ez a traktor, amely köré felvonulást, ügyességi versenyt szerveztek, s mivel a mindennapi élet szerves része, megkeresték a legszebb és a legcsúnyább traktort is – remélhetőleg jövőre már a traktorosok között is kiosztják ezeket a díjakat. A kedves öniróniával megrendezett rendezvény ennek ellenére nem akart több lenni annál, ami volt: egy pörgős, mulatós, evős-ivós falunapnál, és ez így volt jó.

Más irányba ment el Szank, ahol szintén a helyi jellegzetességekre építettek, a környéken termő mézre és meggyre, remekül kombinálva az édeset a savanyúval. De hogy ne legyen kínai (leves utánérzés), a két terméket egy jópofa szlogenbe sűrítették: Szankon édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye. A gasztronómiára és a hozzá kapcsolódó szépségkirálynő, azaz meggykirálynő választásra alapozva a fesztiválépítést választották, annak minden kellékével: média jelenlét, promóciós fellépés, világsztár fellépő – abban a kategóriában, ami még talán megfizethető.

Így esett a választás ebben az évben Mr. Presidentre, aki azért valljuk be, jó 15 évvel ezelőtt számított nagy sztárnak, s igazából egyetlen slágere maradt meg a köztudatban, a Coco Jamboo. Ettől függetlenül azért megtelt a szanki Bányász-park nagysátra pénteken, pedig a belépő elég borsos volt. Igaz, ezért egész éjjel lehetett bulizni, s ráadásul még fellépett a Jukebox Babiez is, egy lánycsapat, valamint később Kozso futott Ámok a közönség nagy megelégedésére.

A szombati nap aztán a meggy és a méz ünnepe volt, meg a gyönyörű lányoké. A fesztiválra kilátogató vendégek ismét meggyőződhettek arról, mennyire finom a szanki meggy, különösen a belőle sütött meggyes rétes. Reggeltől estig sütötték az önkéntes lányok és asszonyok, akkora siker volt.

Idén kiosztották az Aranytepsi díjat is, az kapta, aki a legízletesebb finomságot tudta elkészíteni, természetesen meggyből és mézből. A díjat a 22 éves Balasi Anett nyerte meggykrémes kosárkájával, s a szanki lány szerényen csak annyit mondott:  mindenki el tudja készíteni, akinek van egy kis türelme a sütéshez.

És akkor még az italok: mézes pálinka, meggysör, meggyes bólé volt a legnépszerűbb, persze azért a hagyományos, s szigorúan nem alkoholmentes sör is jól fogyott a hatalmas hőségben.

A méz és a meggy a már hagyományos rekordkísérletnél is főszerepet kapott, bár inkább kényszerűségből. Eredetileg – internetes oldalunk beharangozójában is így szerepel – a térségi polgármesterek közös zumbája jelentette volna a rekordot, de ez aztán időközben átalakult valami olyasmivé, hogy egy sátorban legtöbben úgy együtt zumbázók, hogy közben egy mézes “csíkot” és egy-egy meggyet tartanak a kezükben. A rekord nem jött össze, de hogy aztán ezzel a felállással mi jelentette volna a rekordot, ember meg nem mondaná – valószínű, az életben soha sehol nem volt még senki, aki sátorban, mézcsíkkal, meggyel zumbázott volna. Most már viszont igen, jövőre ismét próbát lehet tenni, ha mindenáron ragacskodnak hozzá, de ki is találhatnak más rekordkísérletet: mondjuk Szankon kenik a legtöbb mézet kisvasúti sínekre.

De félre a tréfával! Bartalos Tamás segítségével kiválasztódott a szanki erősember, a Mézkirály Gubicza Pál lett. Feleségét, a Meggykirálynőt Vastag Csaba fergeteges fellépése után jó 2-2,5 órával kezdték el kiválogatni az eredetileg meghirdetett 16, majd később 18, végül 19 színpadra lépő lány közül.

De előtte még egy szolgálati közlemény. Vastag Csabáról azért nincs képünk (és videónk), mert a gépünk memóriakártyája a letöltés közben tönkrement, egyetlen fotót sikerült megmentenünk.

Szóval, a széplányok. A tizenkilenc induló közül a 17 éves kiskunhalasi Újvári Krisztina lett a Meggykirálynő. Ráadásul ő lett a főtámogató névszponzor Gong Rádió arca is, és vele népszerűsítették az előző nap reggelén az MTV Ma reggel című műsorában a szanki fesztivált.  Krisztina lett a Meggykirálynő, Pál a Mézkirály, és igazából nekünk is csak így, utólag állt össze, hogy akár egy tréfás esketés is beleférne a két győztes között slusszpoénként vőféllyel, mézlovaggal, meggykoszorúval. Na, majd jövőre, de a copyrightot majd kérjük bemondani…

A fesztivál, pontosabban a fesztiválnak szánt program szombaton véget ért, másnap már csak a Települések Határok Nélkül címre hallgató játékos vetélkedőt rendezték meg – de ezt már csak a kalendáriumok miatt érdemes feljegyezni.

A környékbeliek júniusban két szabadtéri rendezvényre is ellátogathattak, egy traktoros falunapra és egy mézes mackós fesztiválra. A két út közül bármelyik üdvözítő lehet, de azért érdemes lehet tapasztalatot cserélni: – Brrr, brrr. – Brumm, brumm.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Jubileumot ünnepelt a Természetbarát Klub

Next post

Kosik Sándoré a Majsáért-díj