Megtudtuk, mi lesz a Dózsa Gimnázium új neve az egyházi átvételt követően. Ha nem változik, és valóban ennél maradnak, akkor a jövő évben már ezen a néven fog működni a kiskunmajsai gimnázium, mi több, szeptembertől már így fogják emlegetni.

Ha jól tudjuk, pár évig, az átmeneti időszakban még használni fogja a gimi a régi nevét, hiszen mindenki így ismeri. Ez logikus lépésnek tűnik, hiszen a beiskolázásnál elengedhetetlen az ismertség, s valóban kellhet pár év, ameddig az új “brand” átmegy a köztudatba.

A gimi új neve tudomásunk szerint ez lesz:

Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

És mi ebben a vicces? Tomori Pál győzte le az 1514-es parasztháborúban Dózsa György seregét. Egyébként meg kalocsai érsek is volt, meg persze katona, a mohácsi csatában esett el 1526-ban. Ezek után azon se csodálkoznánk, ha a Dózsa új mottója a Kard és Biblia lenne. Illene Tomori Pál életútjához.

Update: Látva, hogy többeknek nem nyerte el a tetszését, kihangsúlyozzuk: egyházi iskoláról van szó, így a Dózsa nyilván nem fért bele. Viszont ez így egy frappáns, jó választás, hiszen kifejezi azt a paradigmaváltást, amit az egyházi átvétel jelent, de megmarad a történelmi narratíva is, amihez a majsai suli fennállása során kapcsolódott. Őszintén szólva ennél jobb nevet nehéz lett volna találni.

1 Comment

  1. Sebők Márta
    jún 2, 2016 at 19:52 — Válasz

    Mi lesz a szoborral?

Minden vélemény számít!

Previous post

Lázongás a halasi menekülttáborban

Next post

Járási dolgozó méltó elismerése