[list style=”1″ underline=”1″]
  • A vizsga fellépés a kiskunmajsai néptánc oktatás ünnepe lett

  • Egy kiemelt arany és két arany minősítés is született

  • A szakemberek megyei és országos megmérettetést javasoltak
[/list]

Mindent elmond a vasárnapi néptáncgáláról az a tény, hogy az összes fellépő kapott minősítést. A Mayossa Hagyományőrző Egyesület és az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjainak nyilvános vizsgafellépése minden szinten óriási sikert hozott. A közönség lelkesen tapsolt, a minősítéseket adó külsős szakmai zsűri a legnagyobb elismeréssel szólt a kiskunmajsai néptánc oktatásról.

A gálán a majsai (és a szanki) csoportok mellett felléptek a Kiskunmajsán is rendszeresen vendégeskedő gátéri és kiskunhalasi néptáncos növendékek is. A színvonalas produkciókból a laikus szemlélő is ki tudta válogatni azokat a mozzanatokat, amelyek különösen emlékezetesek lehetnek. Mint minden alkalommal, most is ilyen volt a legkisebbek fellépése, különösen aranyos volt, ahogy a minősítést átvevő kis Napocska férfiasan megrázta a a zsűritagok kinyújtott jobbját. De az a produkció is rendkívül ötletes volt, amikor egyre nagyobb kiszerelésben vitték a táncosok a bort a zenekarnak, hogy a saját nótájukat húzzák el, először csak egy üveggel, majd a következő egy demizsonnal, majd a legvégén egy kisebb hordóval. A Bóbita táncegyüttes nem véletlen kapott arany minősítést produkciójára. Ahogy az sem volt véletlen, hogy a Bársonyka kiemelt aranyt kapott szatmári táncaira, amit a ládából előbújó fiúkkal “bolondítottak meg” alaposan.

Különleges színfolt volt a Bokréta fellépése, talán azért, mert a hangzásában is különleges moldvai zene és tánc a realizmusra épülő hagyományőrzés mágikus vonalát mutatta be. A mágikus realizmusra épült a kiskunhalasiak táncának első része is, a széki csárdásra járt párosban az volt rendkívül izgalmas, hogy nem a szólamot követték a táncosok, hanem a fele gyors bőgőt, amitől fenségessé nemesedett előadásuk. A laikus szemlélő számára aranyat érdemelt volna mindkét produkció, de hát ez nem sms-sel szavazgató tehetségkutató volt, hanem egy komoly szakmai megmérettetés. Itt nem a lelkes közönség döntött hanem a megfontolt zsűri, amelynek értékelése azért is lehetett mérvadó, mert már tavaly is látták a táncosok és tánccsoportok teljesítményét, így van már rálátásuk, milyen színvonalú a néptánc oktatás Kiskunmajsán.

A zsűri elnökeként a színpadon értékelő Bedőcs József egyébiránt rendkívül elégedett volt a látottakkal, a táncosok és a produkciókat megálmodó táncpedagógusok nagyon nagy dolgot hajtottak végre: minden csoport kapott minősítést.

[sws_pullquote_left] [sws_highlight hlcolor=”#59992b”]Bedőcs József néptáncpedagógus

Néptánc tanulmányait Tímár Sándor tanítványaként a Bartók Táncegyüttesben kezdte. 1980-ban megalakította, és 1986-ig vezette a SOTE Táncegyüttest. 1987-től 2004-ig a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője. 1999-től az Erdei Ferenc Művelődési Központ művészet iskolájának vezetője, néptáncpedagógusa. 2007-től a Kodály Iskola néptánc tanszakának néptáncpedagógusa. (Forrás: kodaly-iskola.hu)

[/sws_highlight] [/sws_pullquote_left]

Ez óriási dolognak számít, hiszen ahogy Bedőcs József elmondta, már maga bronz minősítés is minőséget jelent, hiszen nem egy bemutatón előfordul, hogy senki sem kap semmilyen minősítést: azt ki kell érdemelni. Ehhez képest a vasárnapi gálán minden tánccsoport kapott minősítést, aminek értékét még az is növeli, hogy a zsűri azzal is tisztában volt, hogy így a tanév vége felé mennyi mindenen múlik a színpadi megjelenés pillanata, és csak azt lehet figyelembe venni, ami a gálán a lábakban van.

Az értékelés szempontjairól Bedőcs József még azt mondta: Természetesen a hangsúly nem a közönség által látott koreográfiákon van, hanem felmenőink hagyományainak átadásán, a tánc, az ének, a korabeli  társadalmi érintkezések megismerésén, annak csokorba foglalásán és színpadra tételén. Ez valósult meg a vasárnapi gálán, s ennek alapján osztották ki a minősítéséket, amelyek ismertetését hangos ovációval, tapssal fogadta a közönség, köztük az addig már átöltözött táncosokkal.

A gálát követően a színfalak mögött komoly szakmai értékelés tartott a zsűri, Bedőcs József, felesége Bedőcsné Szabó Rita és Varga Andreas órákon keresztül beszélgetett Nokta Gáborral és a többi táncpedagógussal. Nokta Gábor érdeklődésünkre elmondta: a szakmai elemzés során hosszan elemezték a koreográfiákat, a szakmai tanácsokon észrevételeken túl arra is tettek javaslatot, hogy a legnagyobbaknak a megszokott helyi környezetük mellett más fellépési lehetőséget is keressenek. A szakemberek azt javasolták, hogy felkészültségük alapján a Bóbita és a Bársonyka tánccsoportokkal jelentkezzenek megyei vagy akár országos fellépésekre, minősítésekre is. Ha lehet még fokozni, ennél nagyobb szakmai dicséretet nem kaphatott vasárnap a kiskunmajsai néptánc oktatás.

A Tágasságot nekünk is, ha kicsikék vagyunk is! néptáncgála minősítései

Csicseri táncegyüttes: bronz minősítés

Kis-búzavirág táncegyüttes (Szank): bronz minősítés

Napocska táncegyüttes: ezüst minősítés

Tökmag táncegyüttes: ezüst minősítés

Kismakkos táncegyüttes Makkocskák csoportja (Gátér): ezüst minősítés

Kiskun Táncegyüttes Továbbképzős csoportja (Kiskunhalas): ezüst minősítés

Bokréta táncegyüttes: ezüst minősítés

Kismakkos táncegyüttes Apró makkok csoportja (Gátér): ezüst minősítés

Bóbita táncegyüttes: arany minősítés

Százszorszép táncegyüttes: arany minősítés

Bársonyka táncegyüttes: kiemelt arany minősítés

A képek forrása: Mayossa Hagyományőrző Egyesület Facebook oldala. Fotográfus: Valkainé Ujfalusi Nikolett

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Jászszentlászló: ahonnan az ürge is visítva menekült

Next post

Örökös tiszteletbeli tag címet kapott Kis Tibor