Úgy kell döntenie az önkormányzatnak az oktatási intézmények működtetéséről, hogy fogalma sincs egyes döntései következményeiről. Káosz.

Elfogadta a tárcaközi bizottság a kiskunmajsai önkormányzat felmentési kérelmét oktatási intézményei működtetésének átadására. A kérelem elfogadása nem jelent anyagi könnyebbséget, a bizottság 18 ezer forint különbséggel gyakorlatilag ugyanakkora működési hozzájárulást határozott meg, amennyibe az önkormányzatnak kerülne intézményei működtetése.

A kiskunmajsai önkormányzat a Magyar Államkincstár részére előzetesen megküldte az intézmények 2013-ban várható önkormányzati kiegészítését az intézményi bevételeket is figyelembe véve. Ez az Arany János Általános Iskolánál 91 millió 904 ezer forint, a Dózsa György Gimnázium esetében 67 millió 938 ezer forint, az Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási Intézménynél 5 millió 675 ezer forint, míg a Móra Ferenc Általános Iskola esetében 16 millió 805 ezer forint.

A négy intézmény önkormányzati kiegészítése összesen  182 millió 322 ezer forint, ezt az összeget vette figyelembe egyebek mellett a hozzájárulás mértékének megállapításakor a tárcaközi bizottság, amelyről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár küldött értesítést december 5-ei keltezéssel.

Az értesítés szerint az oktatásért felelős miniszter a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével a kiskunmajsai önkormányzat számára a megfizetendő hozzájárulás havi összegét 15 millió 195 ezer forintban állapította meg.  Ez teljes évre számítva 182 millió 340 ezer forint fizetési kötelezettséget jelent az önkormányzatnak, amennyiben úgy dönt, hogy lemond oktatási intézményei működtetéséről – amivel mindössze csak 18 ezer forintot spórolna.

Az önkormányzat kiadása, bármely verziót is választja, nagyjából ugyanakkora lesz. A döntést nehezíti néhány körülmény, elsősorban a pénzügyi bizonytalanság: hiába tudja az önkormányzat most már, mekkora hozzájárulást kell fizetnie, azt még mindig nem tudja, ez hogy viszonyul a bevételeihez, a város egészének költségvetéséhez – mivel a parlamentben még csak ezen a héten szavaznak a jövő évi költségvetésről.

Tisztázatlan részletek ezen kívül is akadnak, vagy ahogy azt az Oktatási bizottság hétfői ülésén Faludi Tamás jellemezte, teljes a káosz. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért a bizottság  hétfői ülésén az volt az általános vélemény, hogy az intézmények talán akkor járnának legjobban, ha a fenntartás mellett a működtetés terhe is az államhoz kerülne. Az évközben felmerülő problémák megoldása így egy kézben – az államéban – összpontosulna, s nem fenyegetne az a veszély, hogy egy váratlan kiadással újabb sok millió forintos teher hárulna a működtetés költségen túl az önkormányzatra.

A bizottság véleménye szerint a bizonytalansági tényezők – és az átadás körüli káosz – miatt az önkormányzat számára talán az a legelőnyösebb, ha működtetés helyett működési hozzájárulást fizet az államnak. Ennek összege havonta 15 millió 195 ezer forint, amely elvileg 2015. augusztus végéig  marad érvényben.

Bizonytalansági tényező így is marad jócskán. Egyrészt nem valószínű, hogy bármely döntéshozó mérget merne inni arra, hogy ez az összeg valóban változatlan marad, hiszen a jelenlegi kormányt éppen kiszámíthatatlansága miatt éri a legtöbb kritika.  Másrészt azt sem lehet tudni, hogy az állami működtetéssel a majsai oktatási intézményeknek mekkora mozgásterük lesz karbantartására, felújítására, modernizálására, az érdekérvényesítésre más településekkel szemben, ami aztán a gyereklétszámban, munkahelyekben, a települési szolgáltatások színvonalában realizálódik.

Hogy mi lenne az igazán jó megoldás, azt tulajdonképpen senki sem tudja. Könnyen lehet, ebben az esetben nincs is.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

A titkok kertje

Next post

Vitorlással közeledik a Timacco a majsai beruházás felé