Az „Olajipari tömlő prototípusok gáz expozíciós vizsgálatára alkalmas kísérleti üzem létrehozása a MA-GUMI Műszaki gumitermék előállító és kereskedelmi Kft. kiskunmajsai telepén” című, DAOP-1.1.1/DE-13-2013-0059. azonosítójú projekt keretében a Ma-Gumi Kft. a kiskunmajsai Ipari Parkban 2014 szeptemberben kezdte el építeni új üzemcsarnokát. Az Olajipari tömlő prototípusok gáz expozíciós vizsgálatára alkalmas kísérleti üzem Európai Uniós pályázatból épült fel és 2015 év végéig üzembe is lép. Az elnyert támogatás összege 57,53 millió forint volt, összköltsége 106,28 millió forint.

A 284,3 m2 hasznos alapterületű, 14 helységből álló üzemcsarnokban a jelenleg elérhető legmodernebb high-tech berendezésekkel fognak mélytengeri kitörésgátló és termelő tömlőket tesztelni. A nagy és folyamatos nyomáson történő vizsgálat célja, hogy a tengerfenéken végzett, újabb kőolaj lelőhelyek felkutatásakor fellépő extrém környezeti viszonyokat szimulálja. Egy vizsgálat három-hat hónapig is eltart, így nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a tömlő megfelel a szigorú előírásoknak. A szinte teljesen automatizált üzemben a számítógépek több száz adatot tudnak rögzíteni másodpercenként a vizsgálat teljes, több hónapos időtartama alatt, folyamatosan.

Jelenleg az első modul megvalósításának a végénél tartanak, amelyben az impozáns épület felhúzása és a nagynyomású rendszer kiépítése szerepel. A rendszer több, mint 2000 bar nyomást fognak tudni kezelni, amivel nagynyomású vizsgálatokat tudunk végezni. A következő lépcsőfok a kénhidrogénes rendszer kiépítése, amivel az API 16C és API 17K speciális amerikai szabvány szerinti vizsgálatokat is tudnak majd végezni.

A cég hosszú távú elképzelése, hogy a világon élvonalbeli legyen az olajipari tömlő vizsgálatok terén, amelyre jó eséllyel pályázhat, hiszen Európában nem létezik másik, ilyen kaliberű üzem. A cél egy hosszú távú, komoly befektetés képében realizálódik. A tervek szerinti öt, jól elkülöníthető modulból fog felállni a teljes üzem, ami szintén Uniós pályázat támogatásával valósulna meg az elkövetkező néhány évben. A helyszín szerencsére rendelkezésre áll a kiskunmajsai Ipari Parkban, és az első modul hamarosan, ez év végétől teljes gőzzel már el is kezd üzemelni.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

X lett a Majsa meccs. De milyen X! Ez már XXX!

Next post

Jövő héttől ebzárlat