Varázslatos színházi este a Kulturális Központ  nagytermében.  Szeptemberben Kiskunfélegyházán kerülhet bemutatásra a darab.

A zongorára felállított kis hangszórók megszólalnak, legalább 4-5 fej hajol szinte bele. Az instrukciók a nézőtér középső sorában felállított vezérlőpultból jönnek.

titkokkertje1

A hang elhallgat, szétrebbennek, mindenki teszi a dolgát. Éppen elkezdődött A titkok kertje második felvonása, míg a színpadon Alízkát és Dánielt látja a közönség, a színpad mögött már lázasan készülődnek a következő jelenetre, a színre lépők szinte leszaggatják a fogasra készített ruhát, hogy gyorsan magukra kapják, Reijnders Anko, szerepe szerint is Alíz apukája, egy kis sámlin ülve, oldalról figyeli a színpadi történéseket, a többiek a díszletek felhúzásához, illetve leeresztéséhez készülődnek. Közben pisszeg mindenki, halkan, csöndben, szinte észrevétlen kell dolgozni, hogy ne zavarják a színpadon lévőket.

titkokkertje2

Akik valami hihetetlen átéléssel hozzák a szerepüket, amiben persze az is benne van, hogy már első ránézésre nyilvánvaló a szereplők tudatos kiválasztása. Reijnders Alízka bűbájosan játsza az Indiából hazatért árva kislányt (a harmadik előadáson, március 22-én Dragon Elizabet volt a kis Mary), igazából a testvére, de a színpadon a barátját alakító Reijnders Vajk valami egészen elképesztő lezserséggel áll a nézők előtt, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy majd négyszázan figyelik, és akkor még nem szóltunk a világ elől eldugott fiút játszó Pócsik Dánielről. Az első felvonás végén az elsötétülő színpadról tolókocsiban tolták ki, és annyira hitelesen játszotta az elgyengült, vérszegény kisgyereket, hogy simán hihetőnek tűnt az a nézőtér felett átsuhanó gondolat, hogy egy mozgáskorlátozott srácra bízták az egyik főszerepet, de jó fejek, hogy erre is gondoltak…

titkokkertje3

Aztán persze kiderült, hogy ez csak Dániel színészi alakítása volt, de azért megdöbbentő volt, ahogy életerős fiatalemberként beszökkent a végén a tapsrendhez – és a másik Dánielről, a Lord Cravent alakító Debreczeni Dánielről csak azért nem hittük el, hogy görnyedt és púpos, mert pár héttel a premier előtt láttuk táncolni a szalagavatón…

Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Kiskunmajsa / Facebook

Ezen az estén bárki is lépett színpadra, a maximumot nyújtotta, akár folyamatos volt a jelenléte, akár csak néhány perc: Szemenyei Zita és Soczó Gabriella abszolút hitelesen, sallang mentesen hozták karakterüket, Patyi Péter meg szinte cameoszerepet kapott a kertész megformálásával, a gimnáziumban betöltött népszerű “szerepe” jelent meg a színpadon is.

titkokkertje4

A darab átültetése igen kiválóan sikerült, mivel elkerülte azt a csapdát, ami az adaptált művekre leselkedik: nem akart mindent elmondani, nem akarta Frances Hodgson Barnett 328 oldalas regényét felmondani, sem a 101 perces filmet “levetíteni”. A gyakori jelenetváltásokkal, a narrációval, a hang- és fényeffektekkel, a táncbetétekkel sikerült úgy összefoglalni a művet, hogy annak tartalma azok számára is nyilvánvaló legyen, akik az előadás alapjául szolgáló műveket nem ismerik, és mindenki megtalálhassa benne azt, ami számára lényeges lehet.

titkokkertje5

A rendkívül látványos előadás óriási sikert aratott, nem utolsó sorban látványvilágának,  változatos színpadképének, kidolgozott díszleteinek, kosztümjeinek, jól felépített dramaturgiájának köszönhetően, de a darab erénye mégis az volt: nem akart moralizálni, tanulságot levonni, szentenciát megfogalmazni, elmondott és megjelenített egy szívhez szóló történetet, amiben mindenki megtalálhatta saját életének apró kis szépségeit.

titkokkertje6

(Konecsni György Kulturális Központ, T.I.M. Productions: A titkok kertje. 2013. február 22.)

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Bővített, javított kiadás – Elkészült Szank helytörténeti monográfiája

Next post

Liget lesz a Lommatzschi utcai dzsumbujból