A Jobbik évek óta szerette volna elérni a kiskunmajsai 56-os Múzeum támogatását, de kezdeményezéseit évről-évre leszavazta a parlament, illetve a kétharmaddal bíró kormánypárti többség. “Végre azonban meghajolt a kormány a társadalmi elvárás előtt: egyszeri 50 millió forintos felújítási-korszerűsítési támogatást biztosítanak a Magyar Honvédségen keresztül, és rendszeresnek ígért működési támogatásról is tárgyalás folyik” – tette közzé honlapján az állami támogatásról szóló döntést követően a Jobbik.

Mint megtudtuk, a kormánypárt azt követően változtatott álláspontján, miután a télen Kiskunmajsán járt L. Simon László, akkor még mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, akire mély benyomást gyakorolt a múzeum, s abszolút a szakemberként tekintett rá. Tulajdonképpen ezzel a látogatással mozdult ki a politikai patthelyzetből a kiskunmajsai 56-os Múzeum ügye, s készült kormány előterjesztés a támogatására.

– A most megszavazott 50 millió forint egyik része az ingatlan felújítását szolgálja, ami köztudottan egy régi Klebelsberg-iskola, amit kezdeményezésünkre a kiskunmajsai önkormányzat előzőleg védelembe vett – magyarázta a támogatási összeg felhasználási céljait érdeklődésünkre Nahimi Péter, a múzeumot működtető Pongrátz Gergely Alapítvány kuratóriumi tagja. – A támogatás másik része a kiállítás kialakítására lesz fordítva, amelyben a Hadtörténeti Múzeum fog segíteni. A budapesti intézmény munkatársai már felmérték a kiskunmajsai kiállítást, s elképzelhető, hogy az udvaron látható nehézfegyvereken túl újabb eszközöket, kiállítási tárgyakat kölcsönöznek a majsai kiállítás színesítésére.

Nahimi Pétertől még azt is sikerült megtudnunk, mikorra várható a munkák megkezdése: minden bizonnyal már az ősszel elkezdődnek a munkálatok, s a jövő év tavaszán már megújuló tárlattal várja majd látogatóit a felújított 56-os Múzeum.

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

A pálosi nem csólyosi, a csólyosi nem pálosi

Next post

Hatvanadik szülinapját ünnepelte a majsai bölcsőde