Nem esik minden napra olyan felfedezés, hogy szülővárosában szinte ismeretlen festőművészre akadnak. Kiskunmajsán ez megtörtént 2010-ben. A kereken 100 évvel ezelőtt itt született Szekfű János tiszteletére rendeztek november 20-án emlékkiállítást a festő lányának, Szekfű Ibolyának jelenlétében a Jonathermál Zrt. konferenciatermében. Most azt hallani, hogy a kiállított festmények végleg Kiskunmajsán maradnak. Ennek jártunk utána Szikora Gyula, a Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója segítségével.

Kunsági Hírlap:  Mi igaz a hírből, valóban Kiskunmajsán marad a több mint 60 képből álló kollekció?

Szikora Gyula: Nagy örömömre szolgál, hogy részünk volt a Szekfű János emlékkiállítás megszervezésében. A kiállítás során merült fel annak gondolata, hogy a kiskunmajsai látnivalók sorában legyen szerepe azoknak az alkotásoknak, amik a Majsához kötődő művészektől származnak. Így Szekfű János képeinek is. Szerencsére Szekfű Ibolya a művész lánya és örököse is kedvezően fogadta egy állandó kiállítás gondolatát, így meg tudtunk egyezni az alkotások további sorsáról, tulajdonjogának megszerzéséről.

KH: Bizonyára nem kevés pénzt áldozott a vállalkozás a 62 kép megvásárlására. Mi volt a cél?

SzGy: A vételár összegéről nem kívánok nyilatkozni, hiszen nem ez a legfontosabb. Már régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy számos érdekes látnivaló van ugyan Kiskunmajsán, de úgy vélem még sok, kevésbé hozzáférhető kincsünk is akad, olyan Kiskunmajsához kötődő alkotó művészek munkáiban, amiket bemutathatnánk a majsaiaknak, és az ide látogató vendégeknek is. Gondolok itt például Konecsni Györgyre, Járitz Józsára, Seres Sándorra, Bodor Miklósra, Paízs Évára.

KH: Hol tudná bemutatni a képeket, állandó kiállításként a nagyközönség elé tárni?

SzGy: Mint említettem, a majsaiaknak és a városunkba látogatóknak jelenthet kellemes programot egy kiállítás megtekintése. Ezért úgy vélem, mindenképpen a városközpontban kellene méltó helyet találni. Ez ügyben keresem az Önkormányzattal a kapcsolatot, hogy találjunk együtt megoldást az elhelyezésre, pl.: a korsógyűjtemény mellett. Közösen egy Majsai Galéria alapjait is lerakhatjuk, amelyhez később akár egy alkotótábor is kapcsolódhat, olyan, mint például a mártélyi alkotótábor.

KH: Miért pont a Jonathermál foglalkozik ilyen ügyekkel?

SzGy: Bízom benne, sőt biztos vagyok abban, hogy sok majsait foglalkoztatnak hasonló ügyek. Tőlem több ok miatt sem idegen ez a törekvés, egyrészt mert ezt a példát láttam Dr. Vedres Ferenctől, aki nemcsak fürdőt alapított, hanem Helytörténeti gyűjteményt, és számos művészt támogatott, de személy szerint nekem is van ilyen indíttatásom. A Jonathermál az előző években számos turista csalogató kiállítást rendezett fürdővendégek részére, de említhetném a Kiskun Madonna stációjának felállítását az üdülőfaluban, vagy a főtéren elhelyezett Trianon emlékművet is. A Majsai Galéria létrehozása persze meghaladja erőnket és lehetőségeinket, így az csak az Önkormányzat partneri együttműködésével lehetséges.

BoSzi

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

A Szabadságharc ötvenéves jubileuma

Next post

Kiskunmajsa elmesélt történelme