Szerda este 9 óra felé csapott le az év első vihara Kiskunmajsára. Este nyolckor már lehetett látni az Észak, Észak-Nyugat felől közeledő szupercellát, ami alig egy óra múlva folyamatos villámlással, jégesővel meg is érkezett. A hatalmas erejű szél végigpusztította a környéket, reggel már mindenhonnan folyamatosan érkeznek a kárjelentések.

A Kiskunmajsa Város Facebook oldaláról

A város hivatalos Facebook oldala éjjel azt írta, hogy a bevezető utak járhatatlanok, kidőlt fák, leszakadt ágak, vezetékek vannak városszerte, illetve az “önkéntes tűzoltók kiegészülve a Városgazdálkodás dolgozóival próbálják felvenni harcot a pusztítás hagyatékával” (sic!).

A Kiskunmajsa Város Facebook oldaláról

Ma reggel már arról számolt be az oldal, hogy elsősorban a külterületen pusztított az orkán erejű szél: fák dőltek az utakra, a kerékpárútra, az eldőlő fák leszakították a vezetékeket. A kiserdőben a középfeszültségű fémoszlopok eldőltek, összeomlottak, s ott is sok fa kidőlt, magával sodorva a mellette állót.

Egy kis kitérő közben képgalériánkkal a kígyósi útra:

A városi oldal úgy tudja, Bodogláron eshetett a legnagyobb kár. “A falu központjában nyárfák szakadtak ki a helyükről, elvágva villany- és telefonvezetéket. Itt egy egész erdő tűnt el ma reggelre. A kár több tízmilliós lehet. A gazdák próbálnak kijutni tanyáikból és generátorral igyekeznek az állatok létfenntartásához szükséges áramot előállítani” – írják. 

Ekkora jég verte el Majsát – Kiss Tímea felvétele

Több helyen leverte a jégeső a házak faláról a vakolatot, autók sérültek meg a diónyi jég verésében, de arról is hallottunk, hogy Jászszentlászlón zászlótartó vasakat hajlított el a szél. Egy suzukisra majdnem rádőlt egy fa, remélhetőleg nem az volt, akit a tavaly nyári viharban a főtéren telibe kapott egy hatalmas leszakadó ág, mert ha igen, akkor neki ez a karmája.

Géppuska? Nem, jég. – Ohat László felvétele

A Kígyósba vezető Szabadkai úton szintén tövestől csavarta ki a hatalmas fákat a szél, de ilyen a város szinte minden részén előfordult, így a motel mellett is.

Mindenütt pusztulás – Ohat László felvétele

Jelenleg folynak a kármentések, a helyreállítási munkák, valamint az okozott károk felmérése, ami 10 millió forintos nagyságrendű lehet.

No Comment

Minden vélemény számít!

8452
Previous post

Eszméletlen góllal verték a Majsát

Next post

Letarolták a kidőlő fák a majális helyszínét