A Dózsából három éve elballagott Kelcz Dávid jelenlegi projektjének nincs már sok köze a középiskolai szárnypróbálgatásokhoz: jóval komolyabb, érettebb mind a zene, mind a szövegek. A kezdeti rock ‘n roll korszak után Dávid jól rátalált erre a ma bemutatott ambient zenére, amit leginkább hangfestésnek, vagy mert megzenésített versekről van szó, versfestésnek lehetne nevezni: a szövegek és a hangszerelés egysége egy sajátos, elmélyült figyelmet kiváltó hangulatot hoznak létre, amely hol líraiságával, hol meg a hangszerek adta visszafogott dinamikájával ragadja meg a közönséget.

Aki még emlékszik Dávid középiskolai zenekarára, az Elfojtott Szavakra (és abszolút klassz volt, hogy az akkori zenekarból többen is eljöttek a mai koncertre, például a basszeros Lintner Zoli), annak nyilvánvaló mennyit fejlődött ez az alig 21 éves fiatalember zenében, szövegben az elmúlt néhány évben, noha az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi elképzelések már akkor megvoltak csírájában:

Megszabadulva a nemzeti rock jellegzetes hangszerelésétől, riffjeitől, futamaitól és rátalálva a zenei világához remekül illeszkedő társakra, sikerült egy jóval egyedibb, izgalmasabb hangzást kialakítaniuk, amit a szokatlan hangszerelés még inkább erősít: a négy hangszer, a gitár, a hegedű és a bőgő gyakorlatilag egyenrangúként szerepelt az első vonalban, kísérő vagy ritmus szerepe egyedül a dobnak volt – nem véletlen, hogy először trióként kezdték, és csak később csatlakozott hozzájuk dobos, de a mai koncert alapján ez teljesen jó döntés volt, sokkal teltebb így a hangzásuk.

Ahogy mondani szokás, kicsit bevállalósan kezdte ma délután a Kelda Acoustic a koncertjét, a két lírai dal nem éppen táncparkettre hívogató volt, de ez egyúttal jelzés is lehetett, hogy ilyet ne várjon senki. Az első dal a Lámpagyújtó volt, egy Wass Albert regény karaktere ihlette Dávidot a vers megírására, majd később ebből született maga a dal. A második szám a zenekar Vácott élő barátja, Bardócz Csaba szerzeménye volt, majd csak ezt követően, a Gyergyószentmiklóst átszelő Békény-patak ihlette Békény-parti vágyak hozta el a pörgősebb, dinamikusabb előadást.

A koncert nagy sikert aratott pillanatai közé tartozott, amikor két szerzeményük videóklipjét élőben adták elő úgy, hogy oldalt mögöttük ment a videó hang nélkül, ők meg játszották rá a zenét. Annyira jól sikerült az előadás, hogy a végén rá is kérdeztem, nem fordítva ment-e, de mindenki azt mondta a zenekaron kívül, hogy nem, szóval nem csak az ötlet volt jó, de a megvalósítás is kiválóra sikeredett:

Valahogy így nézett ki a klipes előadás

Egyébként ezt a dalt adták elő így, ebben a formában először:

És ezt másodikként:

A koncert persze nagy-nagy tapssal ért véget, és akinek kétségei voltak, hogyan került a Kelda a Művészetek Palotájába, most választ kaphatott rá: hát bizony így.

Kelda Acoustic a Konecsni György Kulturális Központban Kiskunmajsán, 2014. március 29-én.

A zenekar:

Kelcz Dávid: ének, gitár, versek 

Korponai Zsolt: hegedű

Horváth Csaba: nagybőgő

Varga Ákos – ütőhangszerek

Hangmester: Bubori Tamás

No Comment

Minden vélemény számít!

Previous post

Járdafirka: így népszerűsítik a musical estet

Next post

Írország Hercegnője Kiskunmajsára látogat!